Paratsetamooli mürgistuste arv on Rootsis kahekordistunud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigistid.
Valuvaigistid. Foto: SCANPIX

Paratsetamooli mürgistuste arv on Rootsis viimase nelja aastaga kahekordistunud. Ekspertide sõnul on kasvu taga see, et valuvaigistid on kättesaadavad supermarketites ja nurgapoodides.

Rootsi mürgistusteabekeskuse andmetel oli mullu 1161 mürgistuse juhtumit, kirjutab The Local. 2009. aastal oli juhtumeid 621. Samal aastal otsustas valitsus valuvaigistid supermarketitesse müügile lubada. Varasemalt olid need müügil vaid apteegis.

Paratsetamooli mürgistus tekib paratsetamooli üledoseerimisel ehk liiga suure annuse tarvitamisel.

Paratsetamooli lagunemisel tekib maksas mürgine vaheühend, kirjutab inimene.ee. Normaalses doosis paratsetamooli kasutamisel muudetakse see kahjulik vaheühend maksas kahjutuks. Kui aga ravimit on tarvitatud rohkem kui lubatud, ei suuda maks oma ülesandega toime tulla ning selle ühendi toime tagajärjel maksarakud hävivad.

Paljude maksarakkude hävimisel ei suuda maks oma ülesannetega toime tulla ning tekib maksapuudulikkus, mille tagajärjel inimene võib surra.

Oluline on lugeda pakendis olevat infolehte ning valuvaigisteid ei tohi kergekäeliselt süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles