Ettepanek: ka üle 19-aastane ei peaks insuliinipumba eest ise maksma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliinipump.
Insuliinipump. Foto: Sille Annuk

Diabeedi ühing, diabeediliit ja endokrinoloogia selts näevad, et tulevikus peaks haigekassa hüvitama diabeetikutele oluliselt rohkem raviks vajalikke meditsiiniseadmeid.

Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing, Eesti Diabeediliit ning Eesti Endokrinoloogia Selts saatsid sotsiaalministrile ja haigekassa juhile pöördumise, milles teevad ettepaneku hüvitada diabeedihaigetele senisest rohkem meditsiiniseadmeid, kirjutab Med24.ee.

Esimese ettepaneku kohaselt peaks insuliinipumba ravi rahastamist laiendama üle 19-aastastele patsientidele. Täpsemalt, haigekassa peaks tasuma insuliinipumba ja tarvikute eest üle 19-aastaste isikute puhul, kes on alla 19-aastaselt alustanud pumbaraviga või kellel on HbA1c üle 8,0 või kellel on esinenud sagedased hüpoglükeemiad või kellel on veresuhkru taseme suur kõikumine, ühe insuliinipumba eest viie aasta jooksul.

Samuti üle 19-aastaste insuliinipumba ravi saavate isikute puhul infusioonivahendite ja reservuaaride eest sarnaselt alla 19-aastastele kehtivatele tingimustele.

«Endokrinoloogide ekspertarvamuse kohaselt vajaksid umbes 10 protsenti 1. tüüpi diabeeti põdevatest täiskasvanutest pumbaravi, mis suurendaks haigekassa pumbatarvikute kulu aastas umbes 350 000 euro võrra ning insuliinipumpade kulu 200 000 euro võrra,» toovad nad välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles