Raseduse lõpus suitsetamine vähendab beebi sünnikaalu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine raseduse lõpus kahjustab oluliselt beebi tervist.
Suitsetamine raseduse lõpus kahjustab oluliselt beebi tervist. Foto: Panther Media / Scanpix

Iga sigaret, mida lapseootel naine raseduse kolmandas trimestris päeva jooksul suitsetab, vähendab lapse sünnikaalu umbes 20 grammi.

Valencia ülikooli uuringus käsitleti 140 rasedat naist, kelle puhul leiti, et kui lapseootel ema suitsetab alates 25. rasedusnädalast näiteks 5–10 sigaretti päevas, võib lapse sünnikaal väheneda seeläbi 100–200 grammi, vahendab ERRi teadusportaal.

Samas kui naised lõpetasid suitsetamise raseduse esimesel poolel, siis teiste kahjulike toimete hulgas lapse kaalu suitsetamine siiski ei mõjutanud.

Sellised andmed saadi uue mitmetegurilise prognostilise mudeli abil, mis parandab sünnikaalu hindamise täpsust, määramisviga võib olla umbes 11 protsenti.

Mitmeteguriline mudel toetub raseduse kolmandal trimestril tehtud ultraheli uuringule, võttes arvesse veel teisi lapse kaalu mõjutavaid tegureid, sh naise vanust, emakapõhja kõrgust, suitsetamist ja vereseerumi ferritiini tasemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles