Kõige enam lapsi sündis mullu Ida-Tallinna keskhaiglas

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaiglas võeti kasutusele känguru-sviitrid, mis on välja töötatud spetsiaalselt intensiivravi vajavate enneaegsete vastsündinute vanematele känguruhoolduseks.
Ida-Tallinna keskhaiglas võeti kasutusele känguru-sviitrid, mis on välja töötatud spetsiaalselt intensiivravi vajavate enneaegsete vastsündinute vanematele känguruhoolduseks. Foto: Andres Teiss

Ida-Tallinna keskhaiglas aidati mullu ilmale 3731 last, neist 73 paari kaksikuid ja ühed kolmikud. Enneaegselt sündisid 2013. aastal 291 beebit.

«2013. aastal renoveeriti  17 perepalatit, kus sünnijärgselt saavad oma lapsega ühiselt aega veeta nii ema kui isa ja teised pereliikmed kuni beebi on valmis koju minema.  Haiglas oleku vältel on perele toeks ämmaemandad, lastearst ja imetamisnõustajad, et noor ema ja vastsündinu teineteisega kohaneksid ja imetamine hästi sujuks,» selgitas naistekliiniku juht Lee Tammemäe.

Kui laps on tulnud ilmale enneaegselt, on perele tagatud tõhus ja kaasaegne neonatoloogiline abi, kinnitas haigla.

«Võtsime esimestena Eestis kasutusele spetsiaalsed kängurusärgid, millega saame edukalt ja turvaliselt känguruhooldust rakendada ka neil lastel, kes on monitorjälgimisel, saavad veenikaudset toitmist või vajavad hingamisaparatuuri. Samal ajal kui tervishoiutöötajad jälgivad lapse seisundit, saab ema või isa end känguruhoolduses mugavalt täielikult lapsele pühendada,» selgitas ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.

Enneaegsele imikule on kõige olulisem turvaline ja stabiilne keskkond, ema lähedus ja emapiim.  Kui sünnitajal pole rinnapiima veel tekkinud, antakse enneaegsele vastsündinule doonorite emapiima, et vältida ohtlikku soolepõletikku ja teisi terviseriske niigi hapral imikul. 

«Enneaegse vastsündinu soolestiku eripära arvestades võib kunsttoit olla väikesele organismile liiga koormav ning paremate ravitulemuste saamiseks tuleks võimalusel eelistada doonorrinnapiima, mille kogumine, töötlemine ja hoiustamine toimub emapiimapangas - doonorid ja piim on kontrollitud,» selgitas doktor Tammemäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles