ÜRO saatis sotsiaalministeeriumile kriitilise murekirja

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil HIVi sümboliseerivad punased lindikesed.
Pildil HIVi sümboliseerivad punased lindikesed. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni assistent ja ÜRO aidsiprogrammi UNAIDS juht Luiz Loures saatis sotsiaalministeeriumile murekirja, milles avaldas kahetsust, et ministeerium ei toeta Narvas tegutsevat Linda HIV-kliinikut vajalike ravimitega.

Kliiniku advokaat Sven Veltmann on varem selgitanud, et Linda kliinik on loodud Linda HIV Sihtasutuse (SA) poolt HIV-positiivsetele ja aidsi haigestunud inimestele, kellel ei ole endal erilist soovi ravi saada. Veltmanni sõnul on sihtgrupi näol tegemist kõige tõenäolisemate haiguse levitajatega, kellega tuleb tõsiselt tegeleda ja vaeva näha.

Kui kliinikut hakati rajama, siis saadi Veltmanni väitel sotsiaalministeeriumilt lubadus, et kui suudetakse end ise finantseerida, katta tegevus- ja administratiivkulud, siis ministeerium eraldab ravimid.

Sotsiaalministeerium on kinnitanud, et Linda HIV SA pöördus ministeeriumi poole ettepanekuga katta riigieelarvest Linda kliinikus HIV-positiivsetele patsientidele jagatavad antiretroviirusravimid. Sotsiaalministeerium otsustas jätta nimetatud avalduse aga rahuldamata.

Nimelt ei hõlma pöördumises nimetatud teenused täiemahulist tervishoiuteenust HIV-positiivsetele. HIV patsientide puhul on oluline, et neile pakutaks kompleksset ravi.

Sotsiaalministeerium tegi ettepaneku, et sihtasutus teeks koostööd Narva haigla ja Ida-Viru keskhaiglaga ja antiretroviirusravi jääks ikkagi Narva haigla ja Ida-Viru keskhaigla vastutusalasse.

ÜRO toetab kogukonnapõhiseid kliinikuid

Vaidlusesse on sekkunud ka ÜRO aidsiprogrammi UNAIDS juht Luiz Loures, kes avaldas kahetsust, et Linda kliinikut nõnda diskrimineeritakse ning loodab, et ministeerium lahendab olukorra kliiniku kasuks.

Nimelt toetab UNAIDS kogukonnapõhiste kliinikute rajamist, et arstiabi oleks võimalikult kättesaadav.  

«Selleks, et ravimite jagamisel oleks mõju, tuleb osutada HIV patsientidele ka kompleksset ravi. Linda kliinik ei vasta integreeritud ravi osutamiseks kehtivatele kvaliteedistandarditele,» selgitas sotsiaalminister Taavi Rõivas.

Sotsiaalministeerium on kliinikut teavitanud kvaliteetse ravi osutamiseks vajalikest sammudest ning kui need sammud on tehtud, on võimalik rääkida ka lepingu sõlmimisest.

Samuti kinnitas Rõivas, et Eestil on UNAIDSiga hea koostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles