Rõivas võitleb valikuvõimaluse eest viljatusravis

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nova Vita on ainuke kliinik Eestis, mis tegeleb sajaprotsendiliselt vaid viljatusraviga. Pildil kliiniku labor.
Nova Vita on ainuke kliinik Eestis, mis tegeleb sajaprotsendiliselt vaid viljatusraviga. Pildil kliiniku labor. Foto: Nova Vita

Haigekassa uus eelarve oli šokk mitmele era- ja väikehaiglale, kelle ravimahtude tellimusi tõmmati koomale mõnel juhul koguni 40 protsenti.


Haigekassa juhtkonna idee on isegi mõistetav – koondada teenuseid, tugevdada suuri haiglaid, muuta asjaajamist lihtsamaks. See aga ei pruugi parandada teenuse kättesaadavust, pigem vastupidi.

Nii näiteks kehtestas haigekassa juhatus 8. jaanuaril viljatusravi ravijuhtude koguarvuks 2014.–2015. aastal 2280 ravijuhtu, millest 1318 ostetakse Harju maakonna haiglatelt ja 603 Tartust.

Erakliinikud nagu Nova Vita ja Elite saaks kokku vaid 359 ravijuhtu, mis peaksid eelduslikult jagunema omakorda Tartu ja Tallinna vahel. «See teeb meid väga murelikuks,» tunnistas Nova Vita juht Merike Seer, kelle kliinik teenindas läinud aastal 420 ravijuhtu ja on ühtlasi ainus kliinik Eestis, kes tegeleb sajaprotsendiliselt viljatusraviga.

«Võiksime ka teenindada 600 või enam ravijuhtu ja lisaks veel rohkelt erapatsiente, välispatsiente, aga vaadates haigekassa määra – 359 ravijuhtu –, tekib terav küsimus, kas kliinik suudab enam edasi funktsioneerida,» ütles Seer, kes leidis, et see otsus mõjub kahjulikult konkurentsiolukorrale Eesti viljatusravis tervikuna.

Ebaõiglust näeb ka sotsiaalminister, haigekassa nõukogu esimees Taavi Rõivas. «Haigekassa juhatuse otsus on tekitanud ebaõiglust erialadel, kus pole riigi kõrgendatud hädavalmisolek vajalik, nagu see peab olema näiteks kirurgias või ortopeedias. Ebaõiglus tekib erialadel, kus on vajalik eluterve konkurents ja see on näiteks viljatusravis, aga ka taastusravis,» leidis Rõivas.

Homme täitub haigekassa juhatuse otsusest 30 päeva ja see on viimane päev, mil erakliinikutel on võimalus esitada kaebus. «Kui riik tapaks nii väikesel turul ära kaks turuosalist, on allesjääv konkurents väiksem ning varem või hiljem toob see kaasa teenuse hinnatõusu või kvaliteedi langemise, mis mõjub kahjulikult eelkõige teenust vajavatele inimestele,» ütles Seer.

Rõivas kinnitas, et järgmisel haigekassa nõukogul arutatakse, mis erialadel ja mis mahus oleks võimalik teha täiendavaid valikuid. «Praegu soovitakse täiendavad valikuid viljatus- ja ka taastusravis ja seisame selle eest, et patsiendi valikud paraneksid, mitte ei väheneks,» lubas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles