Arst, keda eesti mees ei pelga

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Punab
Margus Punab Foto: Erakogu

Doktor Margus Punab avaldas eile hommikul Facebooki vahendusel kergendust, et riigikontroll on lõpuks ometi kinnitanud niigi ilmseid e-tervise probleeme, kui teda tabas ootamatu õnnitluste laviin.

«Õnnitlusi hakkas sadama ka e-kirjatsi ja telefonitsi ja ma ei saanud pikka aega aru, mis juhtus,» kirjeldab Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht, keda president autasustab Punase Risti teenetemärgiga. See on korraga nii ootamatu kui ka oodatud tunnustus meestekliiniku rajajale. Just Punabi eestvedamisel avati 2005. aastal Tartus esimene androloogiakeskus, kuhu koondusid tugevama soo probleemidega kursis olevad spetsialistid.

Külastajaid jagus siis ja jagub ka nüüd. «Meeste häda on varem olnud see, et lepitakse probleemiga. Mehed ju ei nuta ega räägi probleemist. Praegu saavad mehed juba aru, et enamik probleeme on lahendatavad või leevendatavad,» kinnitab Punab.

Viljatusuuringutele jõuab mees tänapäeval sageli isegi enne naist. «Terviseteadlikkuse kasv on olnud kardinaalne – inimesed käivad arstil usinalt,» ütleb androloog, kelle sõnul on läbimurre toimunud viimase kolme-nelja aasta jooksul. Seetõttu on ka Eesti meeste tervis parem. «Ühiskonna stabiilsuse ja terviseteadlikkuse kasvu tõttu on eluviisi muutused selgelt näha.»

Kuid põhjust on ka südant valutada – eesnäärmevähk on meestel kõige sagedasem kasvaja. Eesnäärmevähi haigusjuhte on aastas rohkem kui rinnavähi- ja emakakaelavähi juhte kokku. «Eesnäärmevähki suremuselt oleme maailmas punane latern,» nendib Punab.

Just seetõttu leiab arst, et eesti mees vajab soospetsiifilist terviseprogrammi. Näiteks võiksid perearstid teha riskirühmadele lisauuringuid ja selle eest tasuks haigekassa. Nii on lootust, et õigel ajal saab abi ka mees, kes terviseteadlik ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles