Euroopa Ravimiamet hakkas kontrollima SOS-pillide efektiivsust

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim.
Ravim. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Euroopa Ravimiamet hakkas kontrollima nn SOS-pille ehk hädaabipille, hindamaks seda, kas tõusnud kehakaal ja kehamassiindeks vähendavad selliste preparaatide tõhusust soovimatu raseduse ärahoidmisel pärast kaitsmata seksuaalvahekorda või rasestumisvastase vahendi ebaõnnestunud kasutamist.

Hädaabipillide toime põhineb ovulatsiooni pärssimisel ja/või edasilükkamisel, vahendab Med24. Euroopa Liidus müüdavad hädaabipillid sisaldavad toimeainena levonorgestreeli või ulipristaalatsetaati.

Euroopa Ravimiamet kavatseb hinnata uusi andmeid, mille kohaselt võib suur kehakaal hädaabipillide toimet nõrgendada. Hinnatakse, kas kõigi levonorgestreeli või ulipristaalatsetaati sisaldavate preparaatide infolehtedesse tuleks teha parandusi. 

Uuritavate hädaabipillide hulka kuuluvad mitmed riiklikul tasemel registreeritud progestageeni (hormooni) levonorgestreeli sisaldavad preparaadid, nagu Norlevo, Levonelle/Postinor ja Levodonna. Samuti hõlmab uuring keskselt registreeritud preparaati EllaOne, mis sisaldab ulipristaalatsetaati ja mis sai Euroopas müügiloa aastal 2009.

Levonorgestreeli sisaldavaid hädaabipille tohib kasutada kuni 72 tunni jooksul pärast kaitsmata seksuaalvahekorda või rasestumisvastase vahendi ebaõnnestunud kasutamist, ulipristaalatsetaati aga kuni 120 tunni jooksul. Levonorgestreeli sisaldavaid hädaabipille saab mitmes Euroopa riigis osta ilma retseptita. EllaOne preparaati on võimalik osta vaid retseptiga.

Hädaabipillide kontroll algatati Rootsi ravimiameti palvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles