Mida migreenihaigele öelda ei tohiks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migreen on tõsine haigus, millest ei pruugi lähedased aru saada.
Migreen on tõsine haigus, millest ei pruugi lähedased aru saada. Foto: AFP / Scanpix

Need, kes on migreeni käes kannatanud, teavad hästi, mida see tähendab ning sel hetkel peavad lähedased teadma, mida tohib ja mida ei tohi öelda, et haigele võimalikult vähe lisapinget tekitada.

«Tihti püüavad inimesed öelda neid «abistavaid» asju, mis ajavad haige lihtsalt hulluks,» märkis New Yorgi tervisepsühholoogia õppejõud dr Dawn Buse, vahendab Huffington Post. «Tavaliselt tahetakse küll haiget aidata, kuid võidakse öelda asju, mis kõlavad hoolimatult või kerglaselt ning tekitavad seega hoopis vastupidise efekti.»

Buse nimetas kümme asja, mida ei tohiks kindlasti migreenihaigele öelda.

«Mul on ka peavalud»

Peaaegu kõigil on olnud peavalusid, kuid migreenil ja tavalisel pingepeavalul on suur vahe. Migreen kestab kuni 72 tundi, valu on tugev, pulseeriv ja süveneb füüsilisel koormusel. Lisaks võib esineda iiveldust, oksendamist ning valgus- ja helitundlikkust. «Migreen kestab kaua, on väga kurnav ja erineb väga paljuski pingepeavalust,» kommenteeris Buse.

«Mõtle millelegi muule»

Kui teist tüüpi valude puhul võib tähelepanu kõrvalejuhtimine isegi aidata, siis migreeni puhul see ei toimi. Näiteks ei ole soovitatav ringi liikuda, sest füüsiline koormus teeb valu hullemaks.

Paljud haiged eelistavad migreenihoogude ajal puhata varjulises ruumis, kuna neil esineb valgustundlikkust ja iiveldust. Paljud on pärast migreenihooge niivõrd läbi, et ei pruugi end normaalselt tunda veel mitu tundi või isegi mitu päeva.

«Need, kes ei ole migreeni kogenud, ei tarvitse aru saada selle valu tugevusest ja sellega kaasnevatest sümptomitest. Migreenihoogude ajal on väga raske millelegi muule keskenduda,» sõnas Buse, kelle sõnul võiks sellisel juhul aidata näiteks rahustav muusika.

«Sa peaksid lõpetama…»

…šokolaadi söömise, alkoholi joomise, gluteeni tarbimise. «Meil kõigil on oma veendumused, mis migreeni vallandab, kuid tegelikult on see kombinatsioon geneetilistest ja teistest faktoritest ning enamasti me selle teket kontrollida ei saa,» toonitas asjatundja.

«Sa ei näe haige välja»

Migreen on Buse'i sõnul «nähtamatu haigus». See võib muidugi segadust tekitada, kui keegi näeb migreenihoo ajal samasugune välja kui muidu. «Sellisel juhul võib teha komplimendi ja öelda, et «sa näed täna kena välja». Parem on küsida, kuidas inimene end tunneb, mitte hakata välimuse põhjal järeldusi tegema,» selgitas Buse.

«Joo vett»

Ehkki migreeni võib põhjustada liiga vähene veetarbimine (dehüdratsioon), ei aita vesi enam migreenihoogude ajal. Vesi võib Buse'i sõnul veel rohkem iiveldama ajada.

Ta selgitas, et inimene võib küll piisavalt vett juua, magada, tervislikult toituda ja treenida, kuid kalduvus migreeni haigestuda on ligi 80 protsendi ulatuses perekondlik ehk tegemist on enamasti päritava haigusega.

«Minu parima sõbra töökaaslase sõber proovis seda ja see töötas. Sa peaksid ka proovima!»

Ehkki ebamäärastest nõuannetest võib teinekord isegi kasu olla, ei pruugi need aidata inimesi, kes juba valude käes kannatavad. Inimene, kes juba silmanähtavalt kannatab, on ilmselt proovinud kõikvõimalikke asju. Igasugused nõuanded võivad sel ajal olla rohkem tüütud kui kasulikud.

«Vähemalt see ei tapa»

Buse nentis, et migreeni tõttu on inimesed kaotanud oma töö, sissetuleku, kukkunud koolist välja ja isegi abielu lahutanud. Migreen ise pole tema sõnul tõesti surmav haigus, kuid sellega võivad kaasneda tõsised kõrvalefektid. Näiteks on juhtumeid, kus inimesed on nii lootusetus seisus, et mõlgutavad suitsiidimõtteid.

«Kas sul on ikka veel migreen?»

Paljudel inimestel kujuneb välja krooniline migreen, mis võib kesta aastakümneid. Migreenihoogude sagedus võib elu jooksul kõikuda, sõltuvalt siis näiteks hormonaalsetest muutustest (näiteks rasedus või rasestumisvastaste tablettide kasutamine), stressirohketest elusündmustest jm.
Seda tuleb Buse'i sõnul teada ja mitte seda inimesele meelde tuletada.

«Soovin, et saaksin nii palju kodus olla, kui sina»

Elu migreeniga on tõeliselt raske. Buse räägib oma kogemustest, et inimesed, kellel on migreen, soovivad kõige rohkem normaalset elu, veeta aega oma lähedastega ja tööl käia. Seega ei peaks keegi midagi sellist migreenihaigele ütlema.

«Kas see ei ole mitte naiste haigus?»

Naistel esineb tõepoolest migreeni sagedamini ja ka vanusega tõuseb esinemissagedus naistel tunduvalt rohkem kui meestel, ent Buse'i sõnul esineb kuuel protsendil meestest samuti migreenihoogusid ning seda ei maksa unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles