Viis valearusaama kaalulangetamise kohta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhulihaste harjutuste tegemine üksi õllekõhust ei päästa.
Kõhulihaste harjutuste tegemine üksi õllekõhust ei päästa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saksa väljaanne Spiegel selgitas viit valearusaama, millesse saleduseihkajad usuvad.

1. Sportides saab kõhnaks

Hoolimata sellest, et sportimine on tervislik, ei saa ainult trenni tehes kaalu langetada. Põhireegel on: kaalu langetamiseks tuleb rohkem kaloreid kulutada, kui neid tarbitakse. Igal inimesel on erinev energiavajadus, mis sõltub tema vanusest, soost ja kehakaalust. Kui palju kaloreid keegi spordi ajal kulutab, sõltub samuti erinevatest asjaoludest. Näiteks 70 kg kaaluv inimene kulutab pooletunnise sörgi ajal 365 kcal. Sama palju kaloreid sisaldab üks šokolaadibatoon. Loomulikult aitab sportimine kaalu langetada, aga kes tahab saledaks saada, peab teadlikult ja tervislikult toituma.

2. Ainult kaua ja aeglaselt joostes põletab keha rasva

Öeldakse, et kes tahab joostes kõhnaks saada, peab tundide kaupa lippama. Kanadas Quebecis tehtud uuringust selgus, et mida kiiremini joosta, seda rohkem keha rasva kulutab. Katsealused pidid testi esimeses osas mitu korda nädalas rahulikult veloergomeetril pedaalima, katse teises osas jooksid katsealused lühemat aega, aga kiiresti.  Tulemustest selgus, et intensiivse jooksutreeningu ajal kulutas keha kolm korda rohkem rasva kui rahulikult pedaalides.

3. Kõhulihaste treenimine tagab lameda kõhu

Kahjuks on võimatu ainult probleemsete kohtadega tegeleda. Isegi kui on võimalik harjutusi tehes teatud lihaseid vormida, siis rasva kadumist kindlates piirkondades ei ole võimalik mõjutada. Treenida tuleb kogu keha. Mõni piirkond saleneb kiiremini kui teine. Õllekõhu vastu aitab kõige paremini vastupidavustreening ja tervislik toitumine.

4. Jõutreening on ainult lihaste pumpamiseks

Lihased aitavad kaalust alla võtta. Mida rohkem on lihasmassi, seda rohkem keha rasva põletab. Keha ei kuluta energiat mitte ainult sportides vaid ka magades, kontoris tööd tehes ja diivanil lesides.

Mida rohkem lihasmassi kehas on, seda kõrgem on ka baasainevahetus, selgitas jooksutreener Matthias Marquardt. Jooksu ajal põletatud kaloritele lisanduvad ka lihasmassi põletatavad kalorid. Seega tasub treeningprogrammis kombineerida nii jõu- kui ka vastupidavusharjutusi.

5. Enne hommikusööki jooksmine teeb saledaks

Tühja kõhuga jooksmine teeb saledaks - ühed on selles veendunud, teised peavad seda jamaks. Toitumisteadlane Wolfgang Feil soovitab hommikuti joosta enne sööki, aga mõõdukalt ning mitte liiga kaua. Keha saab vajalikku energiat ennekõike süsivesikutest. Pärast magamist on organismis süsivesikuid vähe, kuid rasvavaru seevastu on n-ö täis. Kes enne hommikusööki jooksma läheb, hakkab kohe rasva põletama. Selles soovituses peitub siiski üks nõks: rasvade põletamine üksnes süsivesikute «tules». Kui süsivesikuid enam põletada ei ole, väheneb ka sooritusvõime, selgitas sporditeadlane Ingo Froböse. See olukord tekkib algajatel treenijatel varem kui kogenud sportlastel. Kes pärast ülestõusmist kohe jooksma minna tahab, peaks enne vähemalt ühe banaani sööma või klaasi mahla jooma, soovitas Froböse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles