Madala häälega meest peetakse alfaisaseks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madala maskuliinse häälega mehed mõjuvad võimukalt.
Madala maskuliinse häälega mehed mõjuvad võimukalt. Foto: SCANPIX

Madala maskuliinse häälega mehed tunduvad teistele meeste arvates võimukamad, ent mehe enda võimukus ei mõjuta seda, kuivõrd tähelepanelik ta teiste meeste hääle suhtes on.


Ameerika teadlased Sarah Wolff ja David Puts Pennsylvania ülikoolist leidsid, et mehe enda võimukus mõjutab seda, kuidas ta hindab oma konkurentide võimukust – mida võimukamaks mees ennast ise peab, seda vähem võimukaks hindab ta oma rivaali häält, vahendas Physorg.

Teadlased uurisid esmakordselt, kuivõrd mehe enda võimukus mõjutab konkurentide hindamisel nende tähelepanu häälte mehelikkuse osas. Nad tegid kaks uurimust, kus paluti määrata erinevate häälte mehelikkust.

Esimesest uurimusest selgus ootuspäraselt, et maskuliinsemaid hääli peeti võimukamateks. Üleüldiselt leiti, et mehed, kes pidasid ennast võimukamateks, hindasid teisi mehi vähem võimukatena ning neil oli ka viimase aasta jooksul rohkem seksuaalpartnereid kui ennast vähem võimukaks pidavatel meestel.

Teises uurimuses vaadeldi, kuidas mehe füüsilised tunnused, nagu suurus, jõud, testosteroonitase ja füüsiline agressiivsus mõjutasid võimukuse hinnangut. Neist vaid üks – testosteroon – mõjutas olulisel määral meeste hinnangut. Mehed, kelle testosteroonitase oli kas kõrge või madal, pidasid teisi mehi nende hääle järgi võimukamateks. Keskmise suguhormooni tasemega mehed arvasid teisi mehi olevat vähem võimukad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles