Ravimiamet sai mullu 18 teatist vaktsiinide kõrvaltoimete kohta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Möödunud aastal saadeti ravimiametile 18 teatist vaktsiinide võimalike kõrvaltoimete kohta.

Teatiste saatjateks olid kolmel juhul arstid, neljal juhul perearstid, ühel juhul pereõde, neljal juhul kooliõed, viiel juhul lastearstid ning ühel juhul patsient, teatab ravimiamet. Neist neljal juhul edastati teatis müügiloa hoidja kaudu. Kõigil juhtudel hinnati seos vaktsiiniga vähemalt võimalikuks.

Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiin

Selle kohta esitati kaks teatist ning mõlemal juhul tekkis lümfisõlme abstsess (mädakolle). Teatised hinnati tõsisteks, kuna lapsed vajasid ravi, sh ühel juhul kirurgilist ravi. Lümfisõlme abstsess on teadaolev kõrvaltoime.

Eesti andmebaasi (2004-2013) kohaselt on esinenud 12 tuberkuloosivastase vaktsineerimise järgset lümfisõlme suurenemise, lümfadeniidi (lümfisõlme(de) põletik) või lümfisõlme abstsessi kujunemise juhtu.

Difteeria, teetanuse, läkaköha vaktsiin

Esitati seitse teatist. Neist mittetõsisteks kõrvaltoimeteks olid väsimus, palavik, peavalu, iiveldus ja oksendamine; sügelev lööve kätel; palavik 38 °C, uimasus, nõrkus, pearinglus; süstekoha reaktsioon.

Tõsisteks kõrvaltoimeteks olid aga lühiajaline teadvuskadu, hingamisraskus, krambid vasemas kehapooles ja unisus. Kõik nähud möödusid ilma ravita, piisas kehaasendi muutmisest (küliliasend, hiljem jalad tõstetud kõrgemale).

Kahel juhul esines ka lühiajalist teadvuskadu ja krampe.

Teetanuse vaktsiin, adsorbeeritud difteeria vaktsiin: kolmel juhul tekkis süstekoha reaktsioon, ühel juhul tugevad peavaluhood, mis ei ole tõsised kõrvaltoimed.  

B-hepatiidi vaktsiin: loidus ja unisus vaktsineerimise päeval - ei ole tõsised kõrvaltoimed.

Gripivaktsiin: anafülaktiline šokk - eluohtlik reaktsioon.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi vaktsiin: süstekoha reaktsioon - ei ole tõsine kõrvaltoime.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, Haemophilus influenza B vaktsiin: palavik - ei ole tõsine kõrvaltoime.

Marutõve vaktsiin: tugev peavalu, iiveldus ja oksendamine, nõrkus ühe nädala vältel. Kõrvaltoime hinnati mittetõsiseks, kuna patsient ravi ei vajanud.

Ravimiamet nimetas ka seniteadmata kõrvaltoimed, mida kirjeldati vaktsiini kasutamisel. Marutõve vaktsiini puhul esitati meditsiiniliselt kinnitatud teatis, kus 8-aastasel lapsel tekkisid marutõvevastase vaktsineerimise järgselt tugev peavalu, nõrkus, iiveldus ja oksendamine, mis püsisid üks nädal.

Teatis hinnati mittetõsiseks, kuna patsient ravi ei vajanud. Seedetrakti nähud on marutõve vaktsiini teadolevad kõrvaltoimed, v.a. oksendamine.

Difteeria, teetanuse, läkaköha vaktsiini puhul tekkis 16-aastasel lapsel difteeria, teetanuse ja läkaköha vastase plaanilise revaktsinatsiooni järgselt teadvuskadu, hingamisraskus, krambid ühes kehapooles ja unisus.

Teatis hinnati meditsiiniliselt tõsiseks. Kehaasendi muutmisega nähud möödusid ning patsient suunati neuroloogi konsultatsioonile. Hingamisteedega seotud kõrvaltoimetest on seni kirjeldatud vaid köha, kuid mitte hingamisraskust.

Ravimiametile laekus 2013. aastal kokku 155 ravimi kõrvaltoime teatist, milles kirjeldati kokku 361 võimalikku kõrvaltoimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles