Eestis tehti ülikeeruline uus silmaoperatsioon

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaoperatsioon. Illustratiivne foto.
Silmaoperatsioon. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) silmakliinikus teostati esmakordselt Baltikumis sarvkesta aluskihi siirdamine, mis päästis inimese silma, teatas haigla.

Möödunud teisipäeval teostati ITK-s esmakordselt silma sarvkesta alumise kihi ehk endoteeli siirdamine uuel meetodil. See on maailmas innovaatiline sarvkesta siirdamise meetod ja uus etapp silmakirurgias, teatas ITK.

Eestis on ka seni teostatud silma sarvkesta siirdamisi, kuid meetodil, kus patsiendil vahetatakse välja kogu sarvkest ning silma paranemine võtab aega ligi aasta.  Uue meetodiga aga asendatakse vaid sarvkesta imeõhuke vigastatud kiht, mille läbimõõt on ligi 30 mikronit. 

Operatsioon on ülikeeruline ning eeldab kirurgilt täpset ja peent tööd, kuid annab ITK silmakliiniku juhi doktor Artur Kleti sõnul oluliselt parema tulemuse. Ka paranemine toimub palju kiiremini. Patisent saab üldjuhu paari nädala jooksul koju ja saab hakata tegema igapäevatoimetusi.

Mees tahtis silmast loobuda

Esimene operatsioon teostati 75-aastasel meesterahval, kes pöördus haiglasse valutava silmaga, mis oli teda vaevanud üle aasta ning mille nägemine oli järjest halvenenud.  Silm oli kahjustunud eelnevate rohe- ja hallkae eemaldamise operatsioonide käigus ning tekitas patsiendile nii talumatuid vaevusi, et ta soovis silmast loobuda. 

Selle asemel tehti silmakliinikus patsiendile ettepanek uueks operatsiooniks.

Sarvkesta siirdamine võttis aega ligi 2,5 tundi ning operatsioonil assisteeris õde Svetlana Almazova.  Patsient pääseb täna koju taastuma.

Uut operatsioonitehnikat käis oftalmoloog Klett õppimas ja harjutamas Antwerpeni ülikooli kliinikumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles