WHO soovitab suhkru tarbimist vähendada poole võrra

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkruga liialdamine on üks peamisi südame-veresoonkonna haiguste sagenemise põhjuseid.
Suhkruga liialdamine on üks peamisi südame-veresoonkonna haiguste sagenemise põhjuseid. Foto: Artur Sadovski

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) soovitab inimestel päevast suhkru tarbimist vähendada poole võrra, kuna rasvunute hulk maailmas aina kasvab.

WHO praegusel soovitusel ei tohiks suhkrust saadava energia osatähtsus ületada 10% päevasest toiduenergiast, kirjutab BBC. Normaalkaalulise täiskasvanu puhul tähendab see, et päevas võiks tarbida maksimaalselt 50 grammi suhkrut.

Soovitatava koguse all peab WHO silmas ka mees, siirupis, puuviljamahlades ja mahlakontsentraatides sisalduvat suhkrut.

Nüüd arvavad eksperdid, et 10%-ne soovitus on liiga kõrge, arvestades rasvunute hulka maailmas.

WHO uute juhtnööride järgi peaks püüdlema selle poole, et suurim kasutatav suhkrukogus oleks kuni 5% toiduga saadavast päevasest toiduenergiast.

Suurbritannias on keskmine päevane suhkrutarbimine täiskasvanute seas 11,6%, laste seas aga 15,2%, mis ületab tunduvalt soovituslikku kogust.

Kampaaniagrupp Action for Sugar leiab, et selline soovitus oleks ahistav. Ent toitumisteadlane Katharine Jenner peab seda suisa tragöödiaks, et WHO-l on läinud 2002. aastast kehtinud soovituse muutmiseks nõnda kaua aega.

Tema sõnul on liigse suhkru tarbimise tulemusel tekkinud maailmas tõsised tagajärjed: miljonid inimesed on rasvunud ning väga paljud põevad teist tüüpi diabeeti.

WHO uued juhised põhinevad teaduslikel tõenditel suhkru mõjust tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles