Kinesioloogilise teibi kasutamise põhireeglid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinesioteipi tuleb pärast paigaldamist hõõruda ja hästi sobib selleks teibi aluspaber.
Kinesioteipi tuleb pärast paigaldamist hõõruda ja hästi sobib selleks teibi aluspaber. Foto: Peeter Langovits

Füsioterepeut Lauri Rannama sõnul saab kinesioteibi ostmisel kaasa kasutusjuhised, samuti on internetis teipimise kohta arvukalt juhendavaid videoid. Kindlasti tuleb seda tehes pidada kinni põhireeglitest.

 •    Kinesioloogiline teip tuleb panna peale vähemalt 20 minutit enne treeningu algust, kuna higi ei lase sellel korralikult kinnituda. Teibitav ala peab olema puhas ja ilma karvadeta, kuna tiheda karvastiku korral teip ei kinnitu, sest ei suuda jäika karva alla suruda. Naha pind ei tohi olla õline.

•    Lihas, millele teip asendatakse, peab olema üldjuhul venitatud asendis. Hea viis selleks on meelde tuletada selle piirkonna lihaste venitusharjutused.

•    Teibiotsad tuleb lõigata ümaraks, et need ei hakkaks nurgast hargnema ega lahti tulema. Kuna teip on elastne, ei tohi seda nahale asetades liigselt venitada. Põhitehnikate juures ei maksa teipi venitada rohkem kui 10–15 protsenti. See tagab teibi n-ö tagasitõmbe efekti, mis annab soovitud tulemuse.

•    Teipi pannes tasub vältida selle liimikihi katsumist, kuna see vähendab liimumisvõimet. Pärast teibi asetamist tuleb seda hõõruda aluspaberiga, et liim paremini kinnituks. Hõõruda ei tohi liiga kõvasti, sest siis võib teip paigast liikuda. Õigesti asetatud teip peab algasendis olema kas kortsus või kergelt lainetama.

•    Kinesioteip on tehtud puuvillasest kangast ja juhib hästi nahapinnal olevat niiskust, seetõttu saab seda kanda pikka aega. Kuna selle teibi peamine omadus ehk elastsus hakkab viiendast päevast vähenema, ei ole mõistlik ühte teipi kanda kauem kui nädal aega.

•    Teip tuleb ära võtta ettevaatlikult, nahka teibi küljest rebides. Kõige parem on seda teha pärast duši all käimist, kui teip on märg ja nahapind elastne.

Artikli tegemisel on kasutatud TLÜ terviseteaduste ja spordi instituut ning Eesti spordimeditsiini klastri korraldatud seminari materjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles