Viiruste hooajal saab arstiabi telefoni teel

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et mitte grippi nakatuda, väldi lähedast kontakti, püsi haiguse ajal kodus, ära aevasta teiste peale, pese käsi ning ela tervislikult.
Et mitte grippi nakatuda, väldi lähedast kontakti, püsi haiguse ajal kodus, ära aevasta teiste peale, pese käsi ning ela tervislikult. Foto: Andres Teiss

Perearsti nõuandetelefoni arst Lauri Laas julgustab perearsti töövälisel ajal ootamatu tervise halvenemise korral võtma esmalt ühendust perearsti nõuandetelefoniga, et saada kodust lahkumata nõu edasise tegevuse osas.

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest
Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

«Pädeva nõuande saamiseks tervisehädade korral piisab enamikull juhtudel nõuandetelefonile helistamisest, mida on ka väga kehva enesetundega lihtsam teha kui võtta ette teekond haigla esmaabisse,» lausus Lauri Laas.

Nõuandetelefonil vastavad helistajatele vahetustes kokku seitseteist kogenud perearsti ja neliteist pereõde, kes aitavad analüüsida seisukorra kriitilisust ja annavad tegutsemisjuhised esmaseks abiks, lihtsamate olukordade puhul ka koduseks raviks.

Helistaja seisundi hindamiseks on nõuandetelefonil välja töötatud sümptomite skaala, et eristada tavapäraste probleemide hulgast olulisi terviseriske. «Sõltuvalt olukorra tõsidusest soovitatakse helistajal pöörduda oma perearstile või haigla valvetuppa või suunatakse kriitiline kõne kohe edasi kiirabisse,» ütles Lauri Laas.

Perearsti nõuandetelefon 1220 on üleriigiline telefon, mis pakub meditsiinilist nõu ööpäev läbi eesti ja vene keeles. Telefonilt saab konsultatsiooni lihtsamate terviseprobleemide korral ning juhiseid esmaseks abiks. Helistamisel ei tuvastata helistaja isikut, helistada ja nõu küsida võivad kõik, ka ravikindlustuseta inimesed. 

Aastas vastatakse enam kui 230 000 pöördumisele.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles