Uuring: 20 minutit looduses viibimist võrdub energiasüstiga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20 looduses veedetud minutit annavad uut energiat.
20 looduses veedetud minutit annavad uut energiat. Foto: SCANPIX

Mitmed värsked uuringud näitavad, et piisab 20 looduses veedetud minutist päevas, et inimese energiatase oluliselt tõuseks.

Seejuures ei pea suunduma kaugele metsade keskele, vaid positiivse efekti annab ka pargis jalutamine, kirjutab Telegraph.

Ühe enam kui viiesaja USA kolledžiõpilastega tehtud uuringu põhjal avaldab inimestele positiivset toimet just looduses viibimine ise, mitte sellega kaasnev füüsiline aktiivsus või teistega suhtlemine.

Uuringut juhtinud psühholoogiaprofessor Richard Ryan Rochesteri ülikoolist nimetas looduses viibimist hinge kütuseks.

«Sageli haarame end kurnatuna tundes kohvitassi järele, aga uuringute põhjal on loodusega kontaktis olemine energiavarude taastamiseks parem viis,» rääkis Ryan.

Ta lisas, et end elujõulisemana tundvad inimesed on harvem haiged ning neil on rohkem energiat.

Ryani juhtimisel tehtud uuringus kõndisid osalejad veerand tundi kas siseruumides koridoris või puudega ääristatud jõe kaldal. Teises uuringus näidati osalejatele kas linnavaateid või looduslike maastike fotosid ning kolmandas paluti katsealustel kujutleda end erinevates situatsioonides – kas toas või õues, üksi või koos teistega, füüsiliselt aktiivse või passiivsena.

Kahes viimases uuringus pidasid osalejad päevikuid, kuhu panid kirja oma energiataseme ja tegevused nagu treening, suhtlemine ja looduses veedetud aeg.

Kõik uuringud näitasid, et osalejad tundsid end energilisemalt siis, kui said looduses viibida või kujutasid seda vaimusilmas ette. Tähtsaima avastusena koorus välja see, et energiataseme kergitamiseks piisas juba 20 looduses veedetud minutist.

«Me tunneme elusate asjadega loomulikku sidet,» ütles professor Ryan ja lisas, et inimesed peaksid püüdma rohkem looduses viibida. Tema sõnul on oluline, et inimestel oleks ligipääs parkidele ning kodudes kasvatataks rohkem toataimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles