Beebipillid igale naisele ei sobi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille ei tohiks võtta üle 35-aastased suitsetavad naised.
Pille ei tohiks võtta üle 35-aastased suitsetavad naised. Foto: SCANPIX

Suitsetaval ja epilepsiaravimit tarvitaval 23-aastasel naisel võis beebipillide kasutamine põhjustada eluohtliku kahepoolse kopsuarteri trombemboolia. Ta pole Eestis ainus, samasuguseid teateid beebipillide kõrvaltoimete kohta sai ravimiamet mullu viiel korral.

Kokku laekus ametile rasestumisvastaste vahendite tõsiste kõrvaltoimete teatisi 11, aasta varem oli neid pea poole vähem. Kõik olid 20.–40. eluaastates naised, kes kasutasid peamiselt beebipille, emakasisest või vaginaalset rasestumisvastast vahendit.

«Beebipille ja emakasiseseid vahendeid kasutavad Eestis kümned tuhanded naised ning mõned sellised juhtumid on ootuspärane tulemus,» kommenteeris Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku naistearst dr Kai Haldre, kelle kinnitusel on rasestumisvastaste vahendite kasutamine üldjuhul ohutum kui soovimatu rasedusega kaasneda võivad tüsistused.

Paari aasta pärast kontrolli

Kui arsti vastuvõtule tuleb 40-aastane 150-kilone suitsetav naine, siis suure tõenäosusega arst talle kombineeritud pille ei soovita. Neid ei tohiks võtta üle 35-aastased suitsetavad naised, samuti on need pillid vastunäidustatud suure tromboosiohuga, maksahaigustega ning raskete südame- ja veresoonkonna haigustega naistele.

«Ilmselt on 150-kilose kehakaaluga inimesel kõrge vererõhk ja veresuhkur piiri peal, lisaks kõrge tromboosirisk,» selgitas Haldre, kes soovitaks sellisel juhul ohutumat meetodit.

On võimalik, et sellisele naisele sobiks hormoonspiraal, millel ei ole tromboosiriski suurendavat mõju ning ka menstruatsioonid on spiraaliga lühemad, kergemad ja valutud. Ent kuna spiraal on võõrkeha, võib haigusttekitavate bakterite sattudes suguteedesse tekkida põletik, mis võib kahjustada sisemisi suguorganeid.

Ühel ravimiameti kõrvaltoimete teatises kirjeldatud juhtumil tekkis 32-aastasel naisel päeval, mil talle hormoonspiraal paigaldati, lööve ja peavalu ning paari päeva pärast lisandus huulte ja kaela turse. Seos ravimi ja kirjeldatud reaktsiooni vahel on tõenäoline, kuid mitte raudkindel.

Emakasisene vahend ja pillid on retseptiravimid ning enne nende väljakirjutamist peaks arst põhjalikult uurima kõikvõimalike trombiohtu soodustavate tegurite kohta.

Kindlasti tuleks östrogeeni sisaldava hormonaalse vahendi kasutajatel mõõta regulaarselt vererõhku. Isegi kui vaevusi pole, on igal hormonaalset vahendit kasutaval naisel soovitatav käia kord paari aasta jooksul naistearsti juures.

Tromboosiriski suurendavad suitsetamine, ülemäärane kehakaal, tromboosi varasem esinemine endal või lähisugulastel, vanus, mitmed haigused (migreen, kõrgvererõhutõbi), häired lipiidide ainevahetuses ning pikaajaline liikumatus – näiteks kui kasutaja on ratastoolis, voodihaige või lendab pikalt lennukiga. Tromboos võib tekkida ka naisel, kellel pole leitud riskitegureid või vastunäidustust.

Näiteks kasutas 24-aastane naine akne raviks pille ning umbes aasta pärast tekkis tal vasaku jala ja alakõhu süvaveenide täielik tromboos. Haiguse eelloos oli riskiteguritena kirjas suitsetamine, eelnev lennureis ning tromboosi esinemine suguvõsas. Seos ravimi kasutamisega on võimalik.

Loe pakendi infolehte

Hoiatused on ravimi infolehel kirjas ja neid täiendatakse ja ajakohastatakse, et tromboosiriski täpsemalt määratleda. Ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla ütleb aga, et tegelikus elus arstid ja patsiendid sageli hoiatustega ei arvesta.

Beebipillidega seostatud tromboosi tuleb siiski ette haruharva. Viimastel aastatel maailmas hirmu külvanud beebipillidega seostatud surmajuhtumid on eelkõige seotud uuema põlvkonna, drospirenooni ja etünüülöstradiooli sisaldavate pillidega. Sageli olid beebipille kasutanud naistel lisaks tromboosi soodustavad riskitegurid.

Eestis on arstid ravimiametile teatanud kahest surmaga lõppenud tromboosijuhtumist 2008. aastal. Ühel juhul kasutas naine beebipille, teisel juhul plaastrit. Pille kasutanud naisel tekkis jalaveeni tromboos, kuid ta jätkas ravimi võtmist ning paari nädala pärast tekkis kopsuarteri tromboos, mis lõppes surmaga. Tromboosi puhul ongi sageli pillide kasutamist alustatud või jätkatud ka siis, kui seda ei oleks tohtinud teha või polnuks see mõistlik.

Kui pillide tarvitamisel tekivad kõrvaltoimed, näiteks uimasus, peavalu või kõrge vererõhk, tuleks arstile sellest kohe teada anda. On võimalik, et pillide võtmine tuleb katkestada. Mõne kõrvaltoime – ebaregulaarne veritsus, iiveldus ja rindade tundlikkus – ilmnedes otsest ohtu tervisele pole, kuid need on lihtsalt ebamugavad ja võib mõelda teise koostisega pillide kasutamisele.

Igaühele leidub oma

«Kui inimene on otsustanud kombineeritud pille võtta, kuid paari kuu pärast selgub, et need ikkagi ei sobi, siis soovitame teistsuguse koostisega pille, tuperõngast või plaastrit. Kui needki ei sobi, võib proovida mõnda teist tõhusat meetodit,» selgitas Haldre. Seda, et naisele ei sobi ükski hormonaalne vahend, tuleb ette haruharva.

Suured lootused on pandud loodusliku östrogeeniga pillidele, millel peaks olema väiksem tromboosirisk. Kindlat tõendust selle kohta veel ei ole, kuna need ravimid on alles hiljuti kasutusele võetud ja uuringud on veel pooleli.

Haldre pani naistele veel südamele, et hormonaalse vahendi kasutamisest tuleb alati ükskõik millise eriala arstile teada anda. «Näiteks traumapunktis, kus pannakse jalg kipsi, tuleb kindlasti arstile öelda, milliseid vahendeid kasutatakse. Mõne traumaga ei saa inimene kaua liikuda ja tromboosirisk kasvab.»

Juba aastaid on püütud Eesti turule tuua Inglismaal väga populaarset nahaalust implantaati, mille tromboosiriski on hinnatud väiksemaks kui kombineeritud pillidel.

Nii nagu mitmel pool maailmas, on ka Eestis kõige levinumad hormonaalsed rasestumisvastased vahendid just pillid ja emakasisene vahend, järjest enam eelistatakse pillidele mugavamat tuperõngast. Rasestumisvastane vahend valitakse peamiselt hinna, sobivuse ja kasutusmugavuse järgi.

Kui pole soovi emaks või isaks saada ja on teada, et võimalik rasedus kindlasti katkestatakse, siis soovitab Haldre igal juhul rasestumisvastaseid vahendeid kasutada ning lükkab ümber pillide kohta levinud väärarusaama, et need tegevat paksuks, põhjustavat viljatust, tekitavat põletikke ning nende võtmisel pidavat pause tegema.

Kasutatakse ka raviks

•    Hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite soodsat toimet kasutatakse günekoloogiliste hädade vältimiseks ja raviks.

•    Peale selle, et pillid aitavad ära hoida soovimatut rasedust, vähendavad need oluliselt emaka limaskesta ja munasarjavähi riski.

•    Pillid aitavad kontrolli all hoida levinud haigusi, nagu endometrioos ja polütsüstiliste munasarjade sündroom.

•    Hormoonspiraal leevendab menstruatsioonivalusid ja seda kasutatakse ravimina aneemiat põhjustavate emaka limaskesta probleemide korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles