Lühikesi inimesi ohustavad südamehaigused teistest enam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühikestel inimestel on poolteist korda suurem risk haigestuda südamehaigustesse kui pikakasvulistel.
Lühikestel inimestel on poolteist korda suurem risk haigestuda südamehaigustesse kui pikakasvulistel. Foto: SCANPIX

Lühikesed inimesed haigestuvad tunduvalt suurema tõenäosusega südamehaigustesse kui pikad, selgus Tampere Ülikoolis tehtud uuringust.

Tampere Ülikooli uurimisrühm analüüsis kokku 52 vastavat teadustööd ning jõudis järeldusele, et väikest kasvu inimestel on poolteist korda suurem risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse kui pikkadel, selgus ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringust.

Kokku olid vaatluse all üle 3 miljoni inimese parameetrid ja tervisenäitajad.

Lühikesteks hinnati alla 165 sentimeetri pikkused mehed ja alla 153 sentimeetri pikkused naised. Pikakasvulisteks loeti vähemalt 177 sentimeetri pikkused mehed ja 166 sentimeetri pikkused naised.

Uuringute analüüsist selgus, et lühikesed inimesed haigestusid pikakasvulistest sagedamini südame pärgarteri ja muudesse südamehaigustesse, kannatasid nende haiguste põhjustatud valude ja muude vaevuste käes ja ka surid südamehaigustesse sagedamini kui pikad inimesed.

Uuringu tulemustest ei selgunud, miks väikest kasvu inimesed pikkadest sagedamini südamehaigustesse haigestusid. Tõenäoliselt on lühikeste inimeste veresooned väiksemad ja ahenevad kergemini kui pikkadel inimestel. Suur osa on ka pärilikkusel, nentis uurimisrühma juht, Tampere ülikooli teadur Tuula A.Paajanen.

Inimeste pikkuse ja südamehaigustesse haigestumise tõenäosust on ka varem uuritud, kuid nii mahukas meta-analüüs viidi läbi esmakordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles