Haruldase haigusega poissi kasvatav vanaema vajab abi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8aastase Kaido vanaema vajab tema hoolitsemiseks abi.
8aastase Kaido vanaema vajab tema hoolitsemiseks abi. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond soovib heade inimeste abiga aidata üksinda ihtüoosihaiget lapselast kasvataval vanaemal ehitada elamisest seni puudunud vannituba, et luua poisile vajalikud pesemistingimused.

Kaido on 8aastane Valgamaa poiss, kellel on diagnoositud pärilik ja eluaegne nahahaigus ihtüoos, mida nimetatakse ka kalasoomustõveks. Haiguse korral on naha sarvkihi rakkude uuenemine kiirenenud või aeglustunud nende irdumine. Kahjustunud nahka ei ole võimalik terveks ravida, kuid haigust saab kontrolli all hoida sagedase pesemise ja kreemitamisega.

Poisi eest kannab pärast tema ema surma 2011. aastal hoolt vanaema Vilve, kel tuleb last mitu korda päevas kreemitada ning igapäevaselt vannitada. Kahjuks aga ei ole nende kodus erihoolt vajava naha jaoks sobivaid pesemistingimusi: puudub vannituba, mistõttu on 8aastane poiss sunnitud käima mudilastele mõeldud pisikeses lastevannis.

Kuivõrd lapse nahk vajab vees leotamist, siis tuleb poissi vannitada kehaosa kaupa. «Kõigepealt jalad väljas ja ülemine kereosa vees, siis jälle istudes, nii et jalad sees,» rääkis vanaema saates «Ringvaade». Hoolimata keerulisest olukorrast saadakse hetkel siiski kuidagi hakkama. «Aga ta ju kasvab! Ma ei kujuta ettegi, kuidas ma teda vannitama hakkan,» tunneb vanaema hirmu tuleviku ees.

Lastefond soovib koos annetajate ja teiste toetajate abiga Kaidole ja tema vanaemale vannitoa ehitada.

Fondi tegevjuht Küllike Saar selgitab, et haiguse kontrolli all hoidmiseks vajalike kreemide kompenseerimisega on Kaidot abistatud juba 2007. aastast, mil lastefond alustas ihtüoosihaigete laste toetamist.

«Kui lapse ema suri, tekkis meil poisi toetamises paus, kuid selle aasta alguses viis lapse raviarst meid taas kokku ning asusime uuesti peret toetama,» räägib ta. «Lisaks selgus vanaemaga vesteldes lapse kehv pesemise olukord, mistõttu otsustasimegi oma tegevuspiire veidi laiendada ning võtta ette Kaidole vannitoa ehitamise kampaania.»

Annetusi selleks kogutakse kolme kuu jooksul 31. juunini lastefondi annetuskontodele. Täpsema info leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles