Salmonelloosi ravimine võib peagi osutuda võimatuks

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salmonnella bakterit esineb palju linnulihas.
Salmonnella bakterit esineb palju linnulihas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) teatab, et bakterid, mis kõige sagedamini toidu kaudu infektsioone põhjustavad, näitavad märkimisväärset antimikroobset resistentsust ehk haiguste nagu salmonelloosi ravimine võib muutuda võimatuks.

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse ECDC ja EFSA ühine koondaruanne antimikroobse resistentsuse kohta aastal 2012 näitas, et toidupatogeenid nagu salmonnella ja kampülobakter, mis põhjustavad salmonelloosi ja sooleinfektsioone näitavad märkimisväärset vastupanu antimikroobsetele preparaatidele.

Antimikroobsed preparaadid on kas antibiootikumid või sünteetilised keemilised ühendid, mis toimivad mikroobe hävitavalt.

Uuringu tulemuste järgi on nn kombineeritud resistentsus kriitiliselt tähtsate antibiootikumide vastu madal. Kuigi see tähendab, et ravivõimalused tõsiste haiguste vastu on enamik juhtudel olemas, annab antibiootikumide resistentsuse esinemine põhjuse muretsemiseks.

Kui bakterid muutuvad antibiootikumidele resistentseteks, siis muutub mitme haiguse ravi väga raskeks või isegi võimatuks. Lisaks võib patogeenide antibiootikumresistentsus raskendada ka inimnakkuste ravi, kuna resistentne bakter võib loomade ja toidu kaudu inimestele kanduda.

«Seetõttu on antibiootikumide ettevaatlik kasutamine äärmiselt oluline, seda mitte ainult inimestel, vaid ka loomadel,» hoiatas EFSA riskihindamise osakonna juhataja kohusetäitja Marta Hugas.

«Inimeste puhul erines antibiootikumresistentsus erinevates liikmesriikides väga palju, seda eeskätt erineva andmete tõlgendamise pärast,» märkis ECDC juhtivteadur Johan Giesecke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles