Erakliinik jätkab kohtulahingut haigekassaga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakliinik Hanvar.
Erakliinik Hanvar. Foto: hanvar.ee

Haigekassaga kohtuvaidlust jätkav erakliinik Hanvar pöördub Tallinna ringkonnakohtusse, et tunnistataks õigusvastaseks haigekassa otsus mitte eraldada alates aprillist erakliinikule kirurgilise raviteenuse osutamise jaoks raha.

Nädal tagasi otsuse langetanud Tallinna halduskohtus rahuldas erakliiniku kaebuse osaliselt. «Kuna kohus tunnistas haigekassa otsuse õigusvastaseks selles motivatsiooni puudumise tõttu, kaebame halduskohtu otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse ja jätkame võitlust,» ütles Meie Maale Hanvari üks omanikest Hannes Haavel, kes on ühtlasi samas kliinikus kirurg. «Lootus sureb viimasena.»

Hoolimata haigekassa ja halduskohtu otsustest jätkab Hanvar oma tegevust täies mahus. Haigekassa rahastuse peatumine toob kaasa aga selle, et alates 1. aprillist tõuseb kliinikus kirurgi vastuvõtule pääsemiseks makstav visiiditasu. Aprillist tuleb patsiendil senise viie euro asemel välja käia 30 eurot. Ülejäänud arstide puhul jääb visiiditasu samaks.

Hanvar kaebas haigekassa Tallinna halduskohtusse, sest maakonnas ei kuulutatud välja günekoloogia päevaravi ega üldkirurgia ambulatoorse ja päevaravi konkurssi. Ühtlasi nõudis Hanvar haigekassa ja Kuressaare haigla vahel sõlmitud günekoloogia päevaravi ning üldkirurgia ambulatoorse päevaravi rahastamise lepingu tühistamist.

Haigekassa leidis, et Saare maakonna kindlustatute üldkirurgiliste ning günekoloogia päevaravi teenuste vajaduse katab Kuressaare haigla, mistõttu ei pidanud vajalikuks nende teenuste osas maakonnas valikut välja kuulutada.

Hannes Haavel tõdes, et kuna Kuressaare haiglas on niigi vähe kirurge, siis toob haigekassa otsus haigla polikliinikus kaasa veelgi pikemad järjekorrad, mis ulatuvad praegugi kuni kahe kuuni.

Haigekassa avalike suhete juhi Katrin Romanenkovi sõnul jõudis kohus järeldusele, et arengukava haiglate eelistamine ravi rahastamise lepingute sõlmimisel on asjakohane, kuivõrd see aitab pikas perspektiivis tagada kvaliteetse ja patsiendisõbraliku tervishoiuteenuse osutamise.

Haigekassal ei ole kohtuotsusele vastuväiteid. «Kindlasti arvestame edaspidi kohtu märkustega otsuste sisukama põhjendamise osas,» lisas Romanenkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles