Rimi avalikustas noorte peamised mured

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored muretsevad kaaluprobleemide ja toitumishäirete pärast.
Noored muretsevad kaaluprobleemide ja toitumishäirete pärast. Foto: SCANPIX

Rimi tervisenõustaja Katrin Pärdi sõnul muretsevad noored kõige enam kaaluprobleemide, toitumishäirete ja erinevate terviseprobleemide nagu akne ja juuste väljalangemise pärast.

Pärt on Rimi terviselehel nõustanud anonüümselt noori enam kui kaks aastat. Tema sõnul tunnevad noored aina sagedamini muret just toitumishäirete pärast.

«Nii täiskasvanutel kui noortel on võimalik läbi terviseveebi küsida erinevaid terviseteemalisi küsimusi. Kõige sagedamini on nõu palunud noored tüdrukud, kes põevad või on põdenud toitumishäiret anorexia nervosa. Samas on toitumishäiretega kimpus ka poisid,» tõdes Pärt.

Tema sõnul palutakse sageli abi ka seoses üle- ja alakaaluga ning toitumise teemadel, lisaks küsitakse nõu, kuidas õigesti treenida.

Tallinna Lastehaigla juures tegutseva lastele ja noorukitele suunatud söömishäirete keskuse psühhiaatri Ere Vasli sõnul on söömishäired tõsised, sageli pikaajaliselt kulgevad ja igapäevast elu ning arengut häirivad haigused.

«Söömishäired avalduvad tüüpiliselt teismeeas, kuid kahjuks jõuavad abivajavad tihti ravile alles aastaid hiljem. On teada, et ravitulemused on oluliselt paremad, kui ravi algab esimeste sümptomite ilmnemisel.»

Vasli sõnul tasub lastevanematel olla tähelepanelik, kui teismeline või eelteismeline laps on liialdatult mures oma kehakaalu või -kuju pärast, avaldab soovi kaalust alla võtta, on kiiresti kaalu kaotanud või piirab ebatervislikul viisil oma söömist, teeb liigselt sporti või osutab liigset tähelepanu söömisele.

«Söömishäire esimesteks kaebusteks võivad olla ka kehalised vaevused nagu pea- või kõhuvalu või pearinglus. Söömishäiretest esineb anorexia nervosat arvatavalt umbes 1- 1,5 protsendil 9 – 18 aastastest, lisaks kannatavad paljud noored buliimia ja segatüüpi söömishäirete all,» sõnas Vasli.

Katrin Pärt soovitab juhul, kui lapsevanem kahtleb, et lapsel on toitumishäire, lapsega oma muret jagada ning proovida üheskoos lahendus leida. «Toitumishäire ei kao iseenesest ära, sellega peab pöörduma spetsialisti poole,» täiendas Rimi tervisenõustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles