Mesi võib imikule väga ohtlik olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alla ühe-aastastele lastele ei tohi mett anda: imikubotulismi oht
Alla ühe-aastastele lastele ei tohi mett anda: imikubotulismi oht Foto: SCANPIX

Kõrgenenud botulismiriski tõttu ei tohi mett anda alla üheaastastele lastele, hoiatab Suurbritannia Toidustandardite Amet.

Viimase aasta jooksul on Suurbritannias esinenud kolm nn.beebibotulismi juhtu, kõiki neid seostatakse lastele antud meega. Viimane beebibotulismi ohver oli kõigest 15-nädalane imik.

Soome Toiduainete Amet soovitab meetootjatel lisada oma meepurkide etikettidele hoiatus, et mesi on alla üheaastastele lastele ohtlik. Ameti andmetel on mesi ainus toiduaine, mida võib kindlalt pidada beebibotulismi põhjustajaks.

Beebibotulismi põhjustab botuliini tootvate bakterite eoste sissesöömine, mis seedekulglas paljunedes  hakkavad tootma toksiine. Beebibotulismi juhtumid on klassikalise botulismi juhtumite kõrval küll harvad, kuid imikute tervisele eriti ohtlikud.

Botulism on mürgistus, mida põhjustab bakter Clostridium botulinum. Juba minimaalne kogus ehk mõni nanogramm toksiini põhjustab tugeva mürgistuse. Selle bakteri endospoorid on haigusi põhjustavate bakterite seas kõige termostabiilsemad.

Kui lapsele manustada mett, milles leidub botulismitekitaja spoore, siis suurema lapse seedekulglasse sattudes need hävinevad. Alla üheaastastel lastel aga selline kaitsemehhanism puudub, nende soolte mikrofloora pole veel välja arenenud ja nii tekib suur toidumürgituse oht. Vanematele kui üheaastastele lastele on botulismitekitaja spoorid kahjutud.

Suremus selle haiguse puhul on isegi täiskasvanutel 5-10 protsenti, sest alati ei suudeta haigust kiiresti diagnoosida. Kõik botulismi vormid võivad olla surmavad.

Mett ei tohiks lapsele anda ka seetõttu, et mesi võib osutuda imikule ülitugevaks allergeeniks. Mida varasemas eas lapsele allergeene anda, seda suurem on tõenäosus allergia tekkeks.

Beebide botulism on üks levinumaid imikute tervisehäireid näiteks USAs. Infektsiooni tagajärjel tekib kõhukinnisus, üldine nõrkus, suutmatus pead kontrollida ja söömisraskused.

Mesi, maisisiirup ja teised magusained on beebidele potentsiaalselt ohtlikud, sest beebi mittehappelised seedemahlad, inimese kehatemperatuur ja anaeroobne keskkond loovad ideaalsed tingimused botulismispooride kasvuks ja toksiinide produtseerimiseks.

Botulismieosed on nende väheste bakterite seas, mis säilivad mees, kuid need on laialt levinud ka üldises keskkonnas. Kuigi need eosed on täiskasvanutele kahjutud, pole beebi seedesüsteem piisavalt arenenud nende hävitamiseks. Seepärast soovitatakse lastele mitte anda magusaineid, sealhulgas mett seni, kuni nad on rinnast võõrutatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles