Epidemioloogianõunik: Ebola viirus võib inimeste kaudu Aafrikast Euroopasse jõuda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindad ja saapad, mida tarvitavad ebolaga võitlevad meedikud.
Kindad ja saapad, mida tarvitavad ebolaga võitlevad meedikud. Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrikas on Ebola viiruse puhang praeguseks nõudnud juba üle 80 inimelu, terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar ütles, et tegemist on äärmiselt ohtliku haigusega ning pole välistatud, et ühel hetkel toob mõni eurooplane või ameeriklane viiruse inkubatsiooniperioodil ka lääneriikidesse.

«Ebola viirus oli kaua aega üks suur mõistatus, see, mida ta endast kujutab, selgus alles 1976. aastal, kui tolleaegses Zaire'is ehk praeguses Kongo Demokraatlikus Vabariigis tehti see haigus kindlaks ühel haigel Ebola jõe äärses külas - sealt ka viiruse nimetus, see on väga ohtlik viirus, mis kuulub kõige kõrgemasse ehk neljandasse ohtlikkuse klassi, meie tavaline gripiviirus kuulub teise klassi,» rääkis Kutsar «Ringvaates», vahendas ERR Uudised.

Tema sõnul ei ole Eesti inimesed Ebola viirusega siiani kokku puutunud ja sellesse nakatunud inimesi Eesti arstid siiani näinud ei ole. «Esialgu on tegemist ainult Kesk- ja Lääne-Aafrikas levinud eriti ohtliku nakkushaigusega, kuid samas ei ole sugugi välistatud, et seal nakatanud eurooplane või ameeriklane viib inkubatsiooni- ehk varjatud perioodi jooksul selle nakkuse oma kodumaale,» ütles epidemioloogianõunik.

Seejuures sõltub haiguse jõudmine näiteks Euroopasse paljuski sellest, kuidas viiruse levikupiirkonda külastavad nimesed käituvad, muuhulgas võib haiguse tuua kaasa mõni Guineas töötav meditsiini- või laboritöötaja, Kesk-Aafrika Vabariigis, kuhu lähevad missioonile ka Eesti sõjaväelased. Eestis Kutsari sõnul Ebola viirust siiani tuvastatud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles