Gripi tõttu suri eelmisel nädalal veel kaks inimest

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalal lisandus veel kaks gripist tingitud surmajuhtu, grippi haigestumise intensiivsus hakkas aga langema.

Veebruarist alates keskmisel tasemel püsinud gripi intensiivsuse võib eelmise nädala andmete põhjal hinnata madalaks, teatas terviseamet.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumisi põhjustavad erinevad viirused. Eelmisel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 4780 haigestunut, neist 48 protsenti olid lapsed.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunud arv kasvas 11 protsendi võrra, kuid haigestumise kasv ei olnud seotud gripiga.

Gripiviirustest põhjustatud haigestumiste osakaal langes 42 protsendini, samas gripi hääbumisest veel rääkida ei saa, sest gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeriti praktiliselt kõikides maakondades ning hospitaliseeritud inimeste arv püsis jätkuvalt suhteliselt kõrgel tasemel.

Grippi haigestumine kasvas üksnes vanemaealiste inimeste seas, teistes vanusrühmades grippi haigestumine langes.

Laboratoorse kinnituse said sel nädalal 44 A-gripiviirust. Muudest respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavatest viirustest oli haigestumine valdavalt seotud RS-viirusega ning selle kõrval on hakanud kasvama metapneumoviirusega (hMPV) seotud haigestumised.

Raskekujuline gripp

E-Tervise SA terviseinfosüsteemi andmetel on hooaja algusest gripi tõttu hospitaliseeritud 248 inimest, neist ligi  70% olid täiskasvanud ja vanemaealised patsiendid.

Hospitaliseerimist vajanud inimeste arv võrreldes möödunud hooajaga on vähenenud täiskasvanute, vanemaealiste ja väikelaste hulgas keskmiselt kolm korda ning kooliealiste vanusrühmas 10 -13 korda.

Kuue suurhaigla andmetel on alates hooaja algusest vajanud gripi tõttu intensiivravi 54 inimest vanuses 28-88 eluaastat.

Intensiivravi vajanutest moodustasid üle 65-aastased 55,5%, vanuses 50-65 oli 31,5% patsientidest ning vanuses 28-48 oli 12,9% patsientidest. Kaasuvad haigused olid 92,6% inimestest.

Hooaja algusest on kuue haigla andmeil gripi tõttu surnud kokku kakskümmend inimest vanuses 28- 86 aastad ning kõik kuulusid riskirühmadesse. 

Haigestumine Euroopas

Grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise tendents on üsna sarnane  kõikides Euroopa riikides. Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel  hindasid haigestumuse intensiivsust keskmiseks vaid  Kreeka ja Rumeenia. Ülejäänud riigid hindavad haigestumuse intensiivsust madalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles