Arstid arutasid mehe kuuldes tema organite siirdamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Rootsi insuldihaige pidi pealt kuulama, kuidas arstid arutasid tema organite siirdamist. Vaid õnnelik juhus päästis mehe elu.

Rootslane Jimi Fritze sai insuldi peaaegu kaks aastat tagasi, kui ta oli koos perega Göteburgi saarestikus väljasõidul, kirjutab Local. «Mu nägu oli helepunane ja seda märkas mu tüdruksõber, kes on medõde. Tal õnnestus hoida mu hingamisteed lahti,» rääkis mees. Kuid päästekopter ei saanud väiksele saarele maanduda ja mees pidi ootama paati, mis viis ta Sahlgrenska haiglase. Sinna jõudis mees poolteist tundi pärast insulti. «Ainult mu kõrvad ja silmad olid korras,» rääkis mees.

Pärast aju-uuringu tegemist läksid arstid mehe perele halba uudist teatama. Ta elukaaslasele öeldi, et pole mingit lootust. Pere 14 liiget tuli mehega haiglasse hüvasti jätma, kui arstid hakkasid rääkima organite siirdamisest. Mees rõhutas oma hilisemas kaebuses, et sellest ei tohiks arstid rääkida enne ajusurma kinnitamist.

Frtize kuulis pealt iga sõna, kuid ta ei suutnud püüda arstide ega perekonna tähelepanu. Kolme päeva pärast oli tööl teine arst, kes avastas pilti vaadates, et olukord polegi nii hull ning käskis mehele manustada ravimit, et turset ajus vähendada. Isegi pärast seda otsust tuli ta lähedastel sõdida öise vahetuse medõega, kes ravimit anda ei soovinud. «See oli just üks päev varem, kui pidi toimuma lõplik ellu jäämise hindamine,» rääkis mees.

Tal kulus paranemiseks veel kolm nädalat, enne kui ta suutis suhelda oma perega. Kaks aastat hiljem on tal ikka probleeme kõnega. Mehe sõnul kulus tal kaebuse esitamiseks nii kaua aega kahel põhjusel – esiteks oli ta varem liiga haige. Teiseks sai ta innustust ühest taani naisest, kes otsustati teda elus hoidvate aparaatide alt välja lülitada, kuid kes jäi siiski ellu. «Uudistes oli üks Rootsi terviseametnik, kes kinnitas, et meil ei juhtu kunagi midagi sellist,» rääkis mees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles