Harjutused, mis treenides kasu ei too

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toenglamang.
Toenglamang. Foto: Panther Media / Scanpix

Erinevad Soome eksperdid hoiatavad, et veebipõhistes treeningkavades kasutatakse tüüpharjutusi valesti – neid korratakse liiga palju, mistõttu muutub tegevus ühekülgseks.

Põhjanaabrite nõuandjad avaldasid arvamust, et internetis ringlevates lühiajalistes treeningprogrammides muutuvad tüüpharjutused nagu näiteks tavaline toenglamang või kükkis asend liiga ühekülgseks, kirjutab Iltalehti. Samas on jällegi hea, et inimesed end vähemalt diivanilt välja veeretavad.

Internetis pakutavates treeningkavades tehakse mõnikord terve kuu vältel ühte harjutust, näiteks kükkis asendis. Ent mida rohkem teeb treenija ühte ja sama harjutust, seda vastuolulisemalt hakkab käituma tema keha.

Jyväskyla ülikooli professor Juha Hulmi arvab, et selline treeningviis ei ole hea. «See on ühekülgne, kui suurendate ainult korduste arvu. Parem on suurendada koormust nii, et lisaks jõule arendatakse ka vastupidavust.»

Personaaltreener Mervi Timonen mõtiskleb, kuidas suudetakse seesuguses kükkis asendis tagada ja kontrollida, et treenijal ei teki põlvevigastust. Kuidas säilitatakse lihaste tasakaal? Ohud on sellisel treeningul igal juhul olemas.

Hulmi hinnangul on üks kuu igal juhul liiga lühike aeg, et lihaseid tugevamaks arendada – see pole võrreldav järjepideva trennis käimisega. Timonen usub, et kuna elame n-ö kiirel ajastul, kus pidevalt jääb ajast puudu, siis püütaksegi teha ühel perioodil intensiivselt ühte tüüpharjutust võimalikult palju, mis aga suurt kasu ei too. Timoneni ja Hulmi arvates on selliste treeningkavade ainus positiivne külg see, et need motiveerivad inimesi treenima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles