Ketamiin ravis depressioonihaiged terveks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubides kasutavad kriminaalid illegaalset ketamiini vägistamisdroogina, mis puistatakse joogi sisse.
Ööklubides kasutavad kriminaalid illegaalset ketamiini vägistamisdroogina, mis puistatakse joogi sisse. Foto: SCANPIX

Esimese inimkatse Suurbritannias läbi viinud arstid ütlevad, et illegaalse vägistamisdroogina tuntud ketamiin on «põnev» ja «tähelepanuväärne» uus depressiooni ravim.

Mõnel patsiendil, kes on aastakümneid seisnud silmitsi ravimatu depressiooniga, kadusid väikese koguse ketamiini tarvitamisel sümptomid paari tunniga, vahendab BBC. Väike katse, milles osales 28 inimest, näitab, et kasulik mõju võib kesta mitu kuud.

Ekspertide hinnangul avas antud katsetus ukse täiesti uute teadusuuringute jaoks.

Depressioon on levinud haigus, mis mõjutab ühte inimest kümnest mingil tema eluperioodil. Antidepressandid nagu Prozac või käitumisteraapiad aitavad küll osa patsiente, kuid märkimisväärsel hulgal inimestest ei allu haigus nendele ravimeetoditele.

Oxfordi ravikeskuses anti patsientidele väike ketamiinidoos iga 40 minuti tagant kuni kuus korda. Kaheksal osalejal märgati tuntavalt depressiooni vähenemist, neli katsealust paranesid täielikult – neil enam depressiooni ei diagnoositud.

«See oli tõesti tähelepanuväärne mõne inimese puhul. See on selline asi, mis annab psühhiaatriale väärtuse, seda on imeline näha,» lausus uuringut juhtinud arst Rupert McShane. Ta lisas, et uuring hõlmas osalejaid, kes olid depressiooni käes kannatanud 20 aastat. 

Mõnel depressioonihaigel tulid haigushood küll mõne päeva pärast tagasi, kuid osadel kestis mõju kolm kuud – pärast seda said nad veel ketamiini .

Arstid hoiatavad, et ketamiini ei tohi mingil juhul kasutada iseseisvalt ilma arsti loata, kuna valesti manustades võivad sel olla väga rasked kõrvalmõjud, sealhulgas näiteks ajuverejooksu teke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles