Arst: meeste voodielu probleem vaevab ka naisi

Kai Haldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Kai Haldre
Naistearst Kai Haldre Foto: Elmo Riig / Sakala

Harvad pole juhud, kui naised otsustavad naistearstiga seksuaalsusest rääkida ja nõu küsida siis, kui mehel on kas erektsioonihäire või enneaegne seemnepurse. See on kindlasti väga teretulnud, rääkis naistearst Kai Haldre.

Kuna traditsiooniliselt Eestis intiimelu vallas suurt haritust pole, on inimesed ka probleemide ilmnedes nõutud ja abitud. Seksuaalsuhted muudavad nii naised kui mehed haavatavaks ja probleemide korral on loomulik, et teemat on raske algatada nii arsti kui ka partneriga. Samas, ilma omavahel rääkimata pole seksuaalprobleeme võimalik lahendada.

Vahel on patsientidel küll selline ootus, aga kindlasti ei saa naine ja naistearst omavahel, ilma mehe osaluseta, mingit trikki leiutada, et selle paari seksuaalelu õnnelik oleks. Eesmärgid selle kohta, mis õnnelikuks teeb, seavad ikka inimesed ise, mitte arst. Seksima peaks alati rõõmuga.

Kui iga seksuaaltegevuse käigus saabub frustratsioon ja pettumus, siis vallandab see terve hulga negatiivseid tundeid ja lõpuks ei saa enam inimesed ise ka aru, mis nende tuju pahaks teeb – kus nende negatiivsete tunnete algus on. Seksuaalvahekord seostub juba eos vaid läbikukkumise ja pettumusega. Ning vastupidi: kui alati on tore, siis meeldiva ootuses on ajapikku järjest toredam.

Vahel on frustratsioon liiga kaua kestnud ja tagasikäiku ongi väga raske anda. Vahel on inimestel seksuaalsusest piiratum ettekujutus, kui nende potentsiaal lubaks. Arst saab aidata analüüsida, milline see ideaalne seksuaalelu oleks, mis vajaka jääb, millised on senise kooselu plussid ja miinused.

Seksuaalsus on kindlasti midagi laiemat kui laialt levinud lineaarne ettekujutus: eelmäng-suguakt-seemnepurse/orgasm. Enamasti on küpse inimese ootused ja vajadused palju mitmetahulisemad. Ettetulevatest probleemidest aitab üle oma vajaduste ja piiratuse mõistmine, hinnanguvaba ja aus rääkimine partneriga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles