Horvaatia kohtuotsus: laste vaktsineerimine on kohustuslik

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatias on laste vaktsineerimine kohustuslik.
Horvaatias on laste vaktsineerimine kohustuslik. Foto: Scanpix/CORBIS

Horvaatias on oodata suurt debatti vaktsineerimise teemal, sest konstitutsioonikohus otsustas, et lapse õigus tervisele on suurem kui vanemate valikuvabadus. See tähendab, et laste vaktsineerimine on kohustuslik.

Kohustusliku vaktsineerimise vastased leiavad, et selline otsus rikub vanemate õigust lapsi omal valikul kasvatada ning on vaktsineerimata laste suhtes diskrimineeriv, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee Horvaatia lehte Večernji list. Näiteks ei võeta vaktsineerimata lapsi lasteaeda või kooli vastu.

Vaktsineerimisest keelduv vanem peab loobumist kinnitama oma allkirjaga ning dokumenti hoitakse lapse terviseloos. See tähendab, et kui laps saab haiguse, mida oleks võimalik olnud vaktsineerimisega ennetada, võib ta oma vanemad kohtusse kaevata. 

Arstid peavad omakorda teada andma vanematest, kes oma kohustusi ei täida ning lapsi ei vaktsineeri ning vanemaid võib sel puhul ähvardada rahatrahv ca 260-400 euro ulatuses, vahendas Med24 lehte Novi list. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles