Tüdrukutel algab puberteet juba enne kümnendat eluaastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukutel algab puberteet enne kümnendat eluaastat
Tüdrukutel algab puberteet enne kümnendat eluaastat Foto: SCANPIX

Taani Kopenhaageni ülikooli kliinikumi teadlaste arvates algab tüdrukutel puberteet varasemast varem, juba enne kümnendat eluaastat.

Selle üheks põhjuseks peetakse toitumisharjumuste muutust – süüakse palju rämpstoitu ja liha tarbimine on suurenenud ning sellega koos esineb ka ülekaalulisust rohkem, kirjutab news.com. au.

Taani teadlased uurisid 1000 tüdrukut. Uuring näitas, et rindade arenemine algas keskmiselt üheksa aasta ja kümne kuu vanuselt. See on aasta varem kui 1991. aastal tehtud uuring näitas.

«Meid üllatas, et tüdrukute arenemises on lühikese ajaga suur muutus toimunud. Tüdrukute puberteet ning sellega kaasnevad teismeea probleemid algavad varem. Me ei tea veel täpselt, mis selle põhjustab. Põhjusi võib olla mitmeid – rämpstoit, keskkonnakemikaalid ning isegi see, et tänapäeva lapsed vähem liiguvad ning on ülekaalulised,» selgitas uurija Anders Juul.

Juuli sõnul võib üheksa-aastaste organismi liiga kiire areng haigusi kaasa tuua.

Mitmes varasemad uuringud on kinnitanud seost punase liha liiga sagedase tarbimise ja tüdrukute varajase puberteedi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles