Noorele naisele tehti Tartus haruldane südameoperatsioon

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südameoperatsioon Tartu Ülikooli Kliinikumi operatsioonisaalis.
Südameoperatsioon Tartu Ülikooli Kliinikumi operatsioonisaalis. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekirurgid implanteerisid Eestis esmakordselt kehasisese südame vasakut vatsakest toetava seadme.

Reedel, 11. aprillil implanteerisid kliinikumi südamekirurgid 35-aastasele naisele kehasisese südame vasakut vatsakest toetava seadme, teatas kliinikum. Patsiendil oli ligi 14 aasta jooksul süvenenud dilatatiivne kardiomüopaatia. Naine on aasta algusest vajanud pidevat haiglaravi südamepuudulikkuse ägenemise tõttu.

Operatsiooni viis läbi dr Arno Ruusalepa juhitav meeskond. Dr. Arno Ruusalepa sõnul on seda tüüpi pumba paigaldamise operatsioon Eestis esmakordne. Kolm aastat tagasi paigaldati Tallinnas kehaväline pulsatiilne vatsakest toetav seade. Kehasisene pideva vooluga vatsakest toetav seade (ingl k. Left ventricular assist device, LVAD) toetab vasakuse vatsakese puudulikku funktsiooni. Dr Ruusalepa sõnul on esimesed operatsioonijärgsed päevad möödunud ootuspäraselt.

Kliinikumi südamepuudulikkuse ravi meeskonna kardioloogide poolse eestvedaja dr. Märt Elmeti sõnul saab patsient operatsioonist taastumise järgselt naasta oma igapäevaste toimetuste juurde. Dr Elmet lisas, et paigaldatud seade võimaldab küll jätkata igapäevast elu, kuid pikemas perspektiivis ootab naist südamesiirdamine.

Kliinikumi ülemarst Margus Ulsti sõnul on südamekliiniku arstide tegevus näide väga heast meeskonnatööst, kus osalevad südamearstid ja –kirurgid, anestesioloogid, õed jpt spetsialistid. Heameel on näha, et dr Ruusalepa ja dr Elmeti juhitav südamearstide meeskond teeb maailmatasemel tööd.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles