Aju tunnetab keha lühema ja paksemana

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisilmi kujutab aju keha lühema ja laiemana, leidsid Briti teadlased.
Kinnisilmi kujutab aju keha lühema ja laiemana, leidsid Briti teadlased. Foto: SCANPIX

Inimesed armastavad tihti öelda, et tunnevad end kui oma viit sõrme. Teadlaste arvates ei tunne me tegelikult oma sõrmi ega suuda kinnisilmi täpselt määratleda oma keha mõõte.

Londoni Ülikooli kolledži teadlased leidsid, et inimese aju ettekujutus oma kehast on tegelikkusest oluliselt erinev. Näiteks tajub aju sõrmi lühematena ning labakäsi tegelikkusest laiematena, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlasterühma liikme ja kolledži kognitiivse neuroteaduse instituudi teadlase Matthew Longo sõnul meeldib meile uskuda, et tunneme oma keha ja selle proportsioone perfektselt, aga tegelikkuses ei vasta see tõele.

«Meie uuring näitas, et käte kuju tajusid inimesed vägagi tegelikkusest erinevalt. Nii on inimestel arusaam, et käed on laiemad ja sõrmed lühemad,» ütles Longo. Tema sõnul on võimalik, et samasugune nihestatud arusaam on meil ka teiste kehaosade suhtes.

Tehtud eksperimendis pidid osalejad panema vasaku käe peopesaga lauale. Seejärel kaeti käsi kinni ning paluti inimestel parema käega osutada, kus asuvad kaetud käe sõrmeotsad ja -nukid.

Kaamera jäädvustas kohad, kuhu inimesed olid osutanud ning kogutud andmestiku põhjal koostasid teadlased mudeli aju kätetaju kohta.

Uurimuse eesmärk oli leida vastus küsimusele, kuidas aju teab, kus kehaosad asuvad, kui silmad on suletud, ehk kuidas toimib nii-öelda kehameel.

Katseosaliste hinnangul olid nende käed umbes kaks kolmandikku tegelikkusest laiemad ning sõrmed umbes kolmandiku võrra lühemad.

Longo sõnul on võimalik, et inimesel võib olla kalduvus tajuda kogu oma keha tegelikkusest laiemana ja selline nihestatud arusaam oma kehast võib olla näiteks anoreksia põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles