Nahavähki haigestumine kasvab puhkusereiside tõttu plahvatuslikult

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärkide ja teiste nahale ilmuvate moodustiste pidev jälgimine võimaldab nahavähki varakult avastada.
Sünnimärkide ja teiste nahale ilmuvate moodustiste pidev jälgimine võimaldab nahavähki varakult avastada. Foto: Liis Treimann/ Postimees

Nahavähi kõige tõsisema vormi esinemissagedus on Suurbritannias statistika järgi kasvanud viis korda alates 1970. aastatest –ekspertide hinnangul on seda paljuski põhjustanud puhkusereisid.

UK vähiuuringute statistika näitab, et enam kui 13 000 inimesel kujuneb igal aastal riigis välja pahaloomuline melanoom, 70ndatel oli see 1800, vahendab BBC.

Uuringute alusel arvatakse, et see tõus on paljuski tingitud 60ndate lõpus populaarseks muutunud puhkusereiside tõttu. Hiljem suurenes juba solaariumi külastamine.

Melanoom on nüüdseks saanud Suurbritannias levikult viiendaks sagedamini esinevaks vähkkasvajaks, millesse sureb igal aastal üle 2000 inimese. Diagnoosi saab igal aastal 100 000 elaniku kohta 17, neli kümnendit tagasi oli see veel 3.

Suurimasse melanoomi riskirühma kuuluvad jätkuvalt heleda nahaga inimesed, kel on palju sünnimärke või tedretähne, minevikus esinenud ulatuslikke päikesepõletusi või perekonnas olnud haigusjuhte.

Eksperdid soovitavad inimestel veeta rohkem aega varjus ja kasutada kaitsekreeme, mille faktor on vähemalt 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles