Miks mõned inimesed ihkavad soolasemat sööki?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erksa maitsemeelega inimesed söövad rohkem soola, et neutraliseerida teisi ebameeldivaid maitseid.
Erksa maitsemeelega inimesed söövad rohkem soola, et neutraliseerida teisi ebameeldivaid maitseid. Foto: SCANPIX

Mõned inimesed tunnevad soola maitset tugevamalt kui teised, mis on vähemalt osaliselt tingitud pärilikest teguritest.


Ameerika uurija John Hayes selgitas, et nii-öelda supermaitsjad tunnetavad soolasust, kibedust ning magusust palju tugevamalt kui teised. Toiduteaduse professor lisas, et selline maitsemeelte erksus võib põhjustada rohkemate suupistete söömist, kuna enamasti annab neil toitudel just sool peamise maigu, vahendas Livescience.

Uuringus maitses erinevaid toite 87 inimest vanuses 20 kuni 40 aastat. Osalejad jagati kolme gruppi – erksa ja keskmise maitsemeelega ning maitsemeeleta inimesed. Jaotus tehti selle põhjal, kes suutis tunda toidus teatud keemilise koostisaine maitset. Osadele tundus see aine väga kibe ja samas mõned panid selle maitset vaevu tähele.

Erksa maitsemeelega inimesed sõid soolarikkamaid toite tunduvalt rohkem kui teised uuringus osalejad. Küll aga lisasid n-ö supermaitsjad toidule vähem soola, mis on tõenäoliselt tingitud asjaolust, et tundetumad inimesed pidid sama soolase maitse tundmiseks lisama toidule rohkem soola. «Enamiku soolast tarbime me siiski soolaga maitsestatud töödeldud söögiga,» selgitas Hayes.

Väga erksa maitsemeelega inimesed valivad pigem soolase toidu ka selle tõttu, et sool tapab teatud toitude teised ebameeldivad maitseomadused nagu kibedus.

«Näiteks juustul on suurepärane kääritatud piimatoote maitsekooslus, ent sellel on ka valmimisest tulenev kibe maitse, mille sool ära blokeerib. Erksa maitsemeelega inimesele tundub vähesoolane juust ebameeldiv, kuna selle kibe maitse on liiga esiletükkiv,» lisas Hayes.

Teadlane soovitas soola tarbimise vähendamiseks jälgida toiduainete etikette ning valida tooteid, mille soolasisaldus on väiksem kui 0,48 grammi ühe toidukorra kohta.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovitusel võiks päevane tarbitav soolakogus olla viis grammi, mis võrdub umbes ühe teelusikaga. Enamikus riikides jääb aga päevane tarbitud kogus kümne grammi kanti, eestlased söövad päevas 10-12 g soola.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles