Teadlased otsivad võimalusi kasvajate varaseks avastamiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsitakse võimalusi kasvajate varaseks avastamiseks.
Otsitakse võimalusi kasvajate varaseks avastamiseks. Foto: SCANPIX

Hispaania teadlased viisid hiljuti läbi huvitava eksperimendi, võrreldes kõrivähipatsientide ja tervete inimeste poolt väljahingatavas õhus leiduvaid lenduvaid orgaanilisi komponente.

Selline uuring näitas, et kindlate molekulide (peamiselt just etanooli ja 2-butanooni) hulgad on pahaloomulise kasvajaga inimeste poolt väljahingatavas õhus kõrgemad, toimides sel moel võimalike haigusmarkeritena, vahendab ERRi teadusportaal.

Võrreldes kõrivähiga ja tervete inimeste hingeõhu koostist, selgus, et kaugelearenenud kasvajaga patsientide poolt väljahingatav õhk sisaldas mitmeid aineid isesugustes kogustes.

Eriti märkimisväärsed olid vastavad muutused just etanooli ja 2-butanooni hulkades, näidates, et neid kahte ühendit võiks kasutada kõrivähi potentsiaalsete markeritena.

Töö korraldanud teadlased näevad põneva väljakutsena laiendada selliseid uuringuid ka teistele vähipatsientidele, sh kopsukasvajatega haigetele, ning seejuures oleks eesmärgiks luua haiguse varaseks avastamiseks nn «elektrooniline nina».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles