Mehe lõhn teeb valu suhtes tuimaks

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada teadlased tegid katsetega kindlaks, et meesuurija kohalviibimisel langes süsti saanud näriliste valutundlikkus peaaegu 40 protsendi võrra.
 

Sama juhtus siis, kui pärast süsti jäi hiirepuuri kõrvale T-särk, mida oli kandnud mees, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kanada Montreali McGilli ülikooli uurija Jeffrey Mogil süstis hiiri ja rotte pahkluu piirkonda. Osal juhtudel lahkus süsti teinud mees või naine kohe laborist, teisel juhul jäi ta samasse ruumi.

Näriliste valureaktsiooni jälgiti nende näoilmete põhjal. Selleks on kasutusel eriline skaala, kus arvestatakse looma nina, kõrvade ja vurrude liikumist.

Üllatuslikul kombel oli meesuurija ruumi jäämisel väga suur mõju. Naiste kehalõhnal sellist mõju polnud. Pigem kaldusid naised ja nende higised riided meeste kehalõhna mõju neutraliseerima.

Paraku pole mehe lõhn uus ja tõhus valuvaigisti. Selle haistmisel tõusis katseloomade kehas lihtsalt stressihormoonide tase ning just see surus näriliste keha valutundlikkuse ajutiselt alla.

Huvitaval kombel oli sarnane mõju ka teiste isaste imetajate kehalõhnal, olgu nendeks siis merisead, kassid või koerad. Ainsad isased, kes katseloomi ärevusse ei ajanud, olid nende enda puurikaaslased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles