Kas rasvunud inimene võib olla täiesti terve?

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult. Foto: SCANPIX

Ehkki mõned rasvunud inimesed võivad tunduda muidu terved, näitas Journal of the American College of Cardiology ajakirjas avaldatud uuring, et nende veresooned on normaalkaalus inimestega võrreldes siiski suurema tõenäosusega lupjunud. 

Uuringu autori, Johns Hopkins Bloombergi rahvatervise kooli epidemioloogia ja meditsiini professori dr. Eliseo Guallari sõnul võib rasvumine põhjustada kõrget vere suhkrutaset, diabeeti, kõrgvererõhktõbe, kõrget kolesteroolitaset – üldjuhul soodustab rasvumine tugevalt põletikulisi protsesse, kirjutab Foxnews.com.

«Kuid üks meie küsimusi oli, mis juhtub siis, kui inimene on rasvunud, kuid nimetatud riskifaktorid puuduvad? Kas südame-veresoonkonna haigused ohustavad teda siis sellegipoolest?»

Et analüüsida rasvumisega kaasnevaid potentsiaalseid peidetud terviseriske, võtsid teadlased vaatluse alla pärgarterite kaltsiumi määra (CAC - coronary artery calcium score), mis näitab kaltsiumi hulka pärgarterite seinu katvas naastus. Valimiks oli 14 828 terve ainevahetusega isikut vanuses 30 kuni 59. Kõik nad olid Koreast.

Gualari sõnul on CAC määr ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise markeriks - see võib aga omakorda lõppeda tõsise südamehaigusega, müokardi infarkti või isheemilise kardiomüopaatiaga. Ta lisas, et CAC määra kasutatakse just selliste haigete tuvastamiseks, kellel ei ole mingeid muid südamehaiguste sümptomeid.

Kõnealuses uuringus leiti, et rasvunud inimestel esines normaalkaalus inimestega võrreldes rohkem naastu arterite seintel. Guallari sõnul näitab see ilmekalt, et ka muidu täiesti terved ülekaalulised inimesed peaksid mõtlema kaalulangetamisele, sest neid võivad ohustada südamehaigused.

Tähelepanu tuleks seejuures pöörata ka teistele südamehaiguste riskifaktoritele, nagu näiteks suitsetamisele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles