Hommik pole parim aeg kohvi joomiseks

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hommikukohv on paljude inimeste jaoks igapäevaelu lahutamatu osa, kuid kui paljud on mõelnud sellele, et see ei pruugi tegelikult oma eesmärki täita? 

Ühe hiljuti avaldatud inimese sisemise kella uuringu järgi on varased hommikutunnid nimelt kõige halvem aeg kohvi joomiseks, kirjutab Fastcompany.com.

Ehkki iga inimese reaktsioon kofeiinile on individuaalne, juhib meid kõiki 24-tunnine hormonaalne tsükkel ehk sisemine kell. Üks hormoonidest, mida sisemine kell reguleerib, on kortisool, mis paneb meid end ärksana tundma. Kortsisooli tootmise tippaeg jääb kella 8 ja 9 vahele hommikul. Kui oled hommikune kohvijooja, tähendab see sisuliselt seda, et sa tarbid seda ergutavat jooki just siis, kui su keha ergutab ennast loomulikul teel niigi.

Kohvi joomine kortisooli tootmise tippajal mitte ainult ei vähenda kofeiini energiatandvat toimet sel konkreetsel hetkel, vaid põhjustab sinu kehas ka tolerantsuse teket – see tähendab, et ajapikku väheneb kofeiini toime sulle ka üldiselt.

Seega oleks tark kohvitarbimist oma sisemise kella järgi ajastada, kuid tahad kohvist ka tegelikku kasu saada, ja mitte ainult maitse pärast seda jooki nautida.

Lisaks ajavahemikule 8-9ni hommikul on kortisooli tippajad veel 12-13 ja 17.30-18.30. Parim aeg kohvi joomiseks on seega 9.30 ja 11.30 vahel ning 13.30 ja 17 vahel, kui kortisoolitase kehas langeb.

Kuidas on aga nendega, kes ärkavad juba hommikul kell 5 ja joovad oma esimese tassi kohvi ammu enne 8? Kuigi kortisooli tootmine on peamiselt reguleeritud päevavalgusega, tõuseb selle hormooni tase umbes 50 protsenti, kui me ärkame. Nii et ka väga varajased ärkajad ei vaja kofeiini kohe pärast voodist väljahüppamist, kuid võiksid oma esimese tassi kohvi juua umbes tunnike pärast tõusmist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles