Lennujaama lähedus teeb paksuks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Lennujaama naabruses elavad inimesed võivad oma suures vööümbermõõdus süüdistada mürarikast naabrit, selgus Rootsis tehtud uuringust.

Rootsi Karolinska instituudis tehtud uuringu ajal jälgiti 10 aasta jooksul 5156 inimest, kirjutab Local. Pidev müras viibimine suurendab stressihormoonide taset, mis mõjub otseselt vöökohale. «Kui sa oled müra ees kaitsetu, siis see kasvatab su vöökohta 6 cm võrra,» rääkis uuringujuht Charlotta Eriksson Rootsi televisioonis.

Uuringus osalejaid, kelle seas oli palju Arlanda lennujaama ümbruses elavaid inimesi, jälgiti kümne aasta jooksul ning uuringus arvestati nende elustiiliga, näiteks suitsetamisega.

Teadlaste sõnul suurenes vööümbermõõt keskmiselt 1,5 cm stressi ja elustiili arvestamata. See tulemus puudutas just neid inimesi, kes vaadeldud ajal elukohta ei vahetanud.

Erikssoni sõnul tekitas pidev lennukimüra stressihormooni kortisooli taseme tõusu, mis omakorda soodustas kõhupiirkonda rasva ladestumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles