Enne reisi tuleks end vaktsineerida lastehalvatuse vastu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi arengumaades püütakse lapsi lastehalvatuse vastu vaktsineerida, on just sealt alguse saanud uus suur haiguspuhang.
Kuigi arengumaades püütakse lapsi lastehalvatuse vastu vaktsineerida, on just sealt alguse saanud uus suur haiguspuhang. Foto: AFP/SCANPIX

WHO soovitab inimestel, kes plaanivad külastada Pakistani, Afganistani, Kameruni, Süüria, Iraaki, Israeli, Ekvatoriaal Guinead, Etioopiat, Nigeeriat või Somaaliat kontrollida enda poliomüeliidivastase vaktsineerimise staatust.

Juhul kui teid ei ole viimase 10 aasta jooksul vaktsineeritud lastehalvatustõve vastu või see ei ole dokumentaalselt kinnitatud, tuleks lasta end poliomüeliidi vastu vaktsineerida 4 nädalat kuni 12 kuud enne nimetatud riikidesse reisile siirdumist, teatab terviseamet.

Kõikidesse neisse riikidesse reisimisel on otstarbekas kaasa võtta polomüeliidi vastu vaktsineerimist tõendav dokument – olgu see siis rahvusvaheline sertifikaat või immuniseerimispass või mõni muu arsti poolt väljastatud vaktsineerimist tõendav dokument. Kui teil vaktsineerimist tõendavat dokumenti ei ole, siis võite end, olgugi, et eelnevalt vaktsineeritud, leida olukorrast, kus riigist lahkudes nõutakse täiendavat vaktsineerimist poliomüeliidi vastu.


2013. aastal oli 60 protsenti lastehalvatuse juhtudest maailmas seotud polioviiruste rahvusvahelise levikuga. Käesoleval aastal on jätkunud polioviiruste levik riigist riiki: Pakistanist Afganistani, Süüriast Iraaki ja Kamerunist Ekvatoriaal Guineasse.

Eestis alustati laste poliomüeliidi vastase vaktsineerimisega aastal 1958. Viimased lastehalvatuse haigusjuhud registreeriti meil 1961. aastal. Enne vaktsineerimisega alustamist haigestus Eestis lastehalvatusse aastas kuni 1000 last.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles