Eksperdid: rasedad vältigu plätusid ja kõrgeid kontsi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrged kontsad ja rasedus ei sobi kokku.
Kõrged kontsad ja rasedus ei sobi kokku. Foto: SCANPIX

Briti jalaarstid soovitavad rasedatel loobuda kõrgete kontsade, madalate «balletisusside», varbavahesandaalide ja UGG saabaste kandmisest.

Suurbritannia jalaarstide ühingu esindaja Lorraine Jones ütles Daily Mailile, et lapseootuse ajal selliste jalatsite kandmine võib jalgu püsivalt kahjustada.

Trendijalatsid ei toeta piisavalt

Ühingu korraldatud küsitlus näitas, et Briti naistest kannab kõrgeid kontsi kolmandik, 30 protsenti armastab UGG saapaid ja enam kui pooled kannavad meeleldi balletisussidele sarnanevaid madalaid jalanõusid.

Jonesi sõnul pole ükski neist jalavarjudest aga rasedatele sobilik, sest need ei toeta piisavalt jalgu.

«Rasedusaegne kaalutõus ja hormonaalsed muutused avaldavad kehale tohutut mõju,» selgitas ta. «Munasarja hormooni relaksiini toimel jalgade lihased ja sidemed pehmenevad ning venivad. See muudab sidemed ja pahkluud igapäevasele ülepingele vastuvõtlikumaks.»

«Kõrged kontsad muudavad kehaasendit, lühendavad säärte lihaseid ning avaldavad põlvedele ja seljale survet,» loetles Jones. «Raseduse ajal tekitab see niigi koormatud liigestele lisapinget, mis võib kaasa tuua mitmeid jala- ja seljaprobleeme ning suurendada kukkumisohtu.»

«Ka balletisussid, plätud ja UGG saapad ei sobi rasedatele igapäevasteks jalanõudeks, kuna need ei paku jalgadele piisavalt toetust,» lisas Jones.

Staarid annavad halba eeskuju

Paraku näitas jalaarstide tehtud uuring, et naiste suhtumist mõjutavad kuulsused, kes hetkekski kontsadest ei loobu – küsitlusele vastanud rasedatest pooled ütlesid, et tunnevad, nagu peaksid nad staaridest eeskuju võtma.

Samas tunnistas kümnest naisest seitse, et neil on lapseootuse ajal jalgadega probleeme olnud. Tavalisteks kaebusteks olid tursunud pahkluud ja kannavalu.

«Raseduse ajal valige hästiistuvad, ümara ninaosaga ja madala kontsaga mugavad kingad, mida kinnitatakse rihmadega. Need peaksid jalalaba ja pahkluud toetama,» rõhutas Jones.

«Tänapäeval on jalanõude valik nii lai, et saate valida sellised jalatsid, mis on toetavad ja mugavad, aga siiski moekad,» arvas jalgade tervise ekspert.

Briti jalaarstide soovitused rasedatele

Kandke mugavaid ja toetavaid jalanõusid, mida saab takjapaela, paelte või rihmaga kindlalt kinnitada.

Ideaalis võiks kanda spetsiaalseid toestavaid jalanõusid, mis leevendavad põrutusi ning toetavad talda ja kanda.

Parim kontsakõrgus on kolm sentimeetrit – sellised jalanõud lükkavad keharaskuse veidi ettepoole ja aitavad ebamugavustunnet vähendada.

Kõrgeid kontsi tuleks vältida, kuna need avaldavad niig koormatud liigestele lisasurvet.

Istudes ei maksa jalgu või pahkluid ristata.

Selili lamades õhus «rattasõidu» tegemine on hea harjutus, mis aitab jalalihaseid lõdvestada ja vähendab turseid. Jalgade krampide vastu aitavad pahkluude ringid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles