Kuidas valmistuda operatsiooniks?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Operatsiooniks valmistumine võib olla stressirohke, kuid endale õigeid küsimusi esitades saab ärevust maandada. USAs Floridas tegutsev anestesioloog Adam Blomberg andis CNNi vahendusel nõu, millele tuleks enne operatsiooni mõelda.

1. Kas seda operatsiooni on kindlasti vaja?

Esiteks tuleb selgeks teha, kas operatsioon on vältimatu. On see meditsiiniliselt näidustatud või on sellele alternatiive? Millised on iga variandi puhul plussid ja miinused? Kas kulud katab haigekassa või peaksid selle eest ise maksma? Paljud inimesed usaldavad vastuseid otsides internetti, kuid see pole kuigi tark mõte, sest iga patsient on eriline ja iga juhtum omanäoline.

2. Kus operatsioon toimub ning millised on haigla kogemused?

Kui on selge, et operatsioon on kindlasti vajalik, peab mõtlema sellele, kus see tehakse. Konkreetse kirurgi, meeskonna ja kogu haigla kogemus selle protseduuri tegemisel on oluline.

3. Kuidas operatsiooniks valmistuda – nii füüsiliselt kui ka vaimselt?

Füüsiline ettevalmistus on iga operatsiooni puhul kõige tähtsam ja isiklikum osa. Mõnel juhul peab eelnevalt konsulteerima hooldaja, südamearsti või mõne muu spetsialistiga. Välja tuleks uurida, kas enne operatsiooni on vaja anda vereproovi või kas tuleb teha muudatusi ravimite võtmises. Suitsetajad peaks teadma, kuidas see mõjutab operatsiooniks valmistumist. Vähem oluline pole ka vaimne valmisolek. Valmis peavad olema ka pereliikmed ja sõbrad, sest suure tõenäosusega võib pärast protseduuri koju tulles minna vaja nende abi.

4. Millised on võimalikud tuimastuse variandid?

Paljude inimeste jaoks on tuimastus üks kõige murettekitavamaid aspekte operatsiooni puhul. Arstiga tuleks sellest aegsasti rääkida. Mõne operatsiooni puhul on vajalik kindlat liiki tuimastus, kuid võib olla ka valikuvariante, mille plusside ja miinustega on mõistlik tutvuda.

5. Kuidas operatsioonist taastuda?

Vahel on tüsistused vältimatud, kuid riske saab vähendada, järgides arsti nõuandeid. Pärast operatsiooni esineb sageli valu, iiveldust või isegi oksendamist – arstilt võib küsida, mida saab nende sümptomite leevendamiseks teha. Uuri ka, kui kaua peaks taastumine kestma ning kuidas vaigistada valu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles