Märgid, mille järgi ära tunda depressiooni noorena

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon. Illustratiivne foto.
Depressioon. Illustratiivne foto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

20ndates eluaastates inimene on üldjuhul seiklev, avastav ja optimistlik, kuid suur osa noortest kannatab tegelikult depressiooni käes.

Mõne vanema inimese jaoks tuleb üllatusena, et on väga palju asju, mille pärast ka 20ndates eluaastates noored muretsevad – kas leitakse soovitud töö ja elupartner, kuidas tasuda õppelaen ja alustada iseseisvat elu omas kodus ning palju muud, vahendab Huffington Post.

Bostoni psühhiaater Stuart Goldman toob välja seitse märki, mille järgi võiks aru saada, et 20ndates eluaastates inimene on depressiooni langenud.

  1. Ei oska enam midagi nautida ja millestki rõõmu tunda. 20ndates eluaastates inimene peaks tahtma väljas käia ja lõbutseda.
  2. Vähe energiat. Inimesed, kellel on depressioon, tunnevad end jõuetult.
  3. Häiritud keskendumisvõime. Negatiivsete mõtete ja pessimistliku suhtumise juures ei suuda millelegi keskenduda.
  4. Varajane ärkamine. Depressioonis noored võivad avastada, et ärkavad sageli ilma vajaduseta üles hommikul kell 4 või 5 ning ei suuda enam uinuda.
  5. Suurenenud alkoholi või teiste mõnuainete tarbimine. Selleks et vähendada depressiooni valu ja üksindust, pöörduvad mõned noored alkoholi jt mõnuainete poole.
  6. Vähenenud huvi seksi vastu. Depressioonis noor ei ole vastupidiselt oma eakaaslastele enam seksist huvitatud.
  7. Kaalukõikumised. Depressiooni puhul võib kaal kõikuda mõlemale poole – kaalu võib palju langetada, aga ka juurde võtta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles