Terve inimese kõrvades elutseb 19 liiki baktereid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terve inimese kõrvade sisemuses elutseb 19 erinevat liiki baktereid.
Terve inimese kõrvade sisemuses elutseb 19 erinevat liiki baktereid. Foto: SCANPIX

Värskes USAs tehtud uuringus avastati, et terve inimese kehal elutseb baktereid seniarvatust tunduvalt rohkem. Kõige vähem baktereid leiti kõrvade tagant: «kõigest» 19 erinevat liiki.

Kõige rohkem erinevaid baktereid elutseb aga  terve inimese küünarvartel- 44 erinevat liiki.

Terve inimese organsim toimib kui ökosüsteem, kus elab triljoneid baktereid, seeni ja mikroobe.

«Kõik bakterid ei ole tingimata haigusetekitajad,»  ütles uudisteportaalile Msnbc.msn.com uuringut juhtinud teadur Julia Segre.

Näiteks hoolitsevad bakterid naha normaalse niiskustasakaalu säilimise ja haavade paranemise eest.

Uuringu eesmärgiks oli saada ülevaade bakterite osast inimese organismis kui ökosüsteemis. Selleks võrreldi tervete katsealuste nahalt võetud proovide mikrobioloogilist DNA-d  haigetelt võetud proovidega.

Mida aga ei osatud oodata, oli avastatud erinevate bakteriliikide suur arv. Ehkki proove võeti vaid 20st erinevast keha piirkonnast, identifitseeriti rohkem kui 112 000 bakterit 205st erinevast liigist.

Segre avaldas lootust, valminud uuringust on kasu nahahaigusi ennetavate uute ravimeetodite väljatöötamisel.

«Loodame, et uuring hõlbustab selliste nahahaiguste nagu ekseem, psoriaas, akne haigestumise põhjuste väljaselgitamist,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles