Koerad annavad oma panuse võitlusesse luuvähiga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad.
Koerad. Foto: SCANPIX

Inimese parim sõber annab oma panuse lastel ja noortel täiskasvanutel avalduva luuvähi vormi vastaste tõhusamate ravide leidmisesse.

Nimelt testitakse osteosarkoomi all kannatavatel koertel ravimit, mille on Ameerika Toidu- ja Ravimiamet teistel eesmärkidel kasutamiseks juba heaks kiitnud, vahendab ERRi teadusportaal. 

Osteosarkoom on üks kasvajatest, mille korral esineb haiguse sarnane vorm nii koertel kui inimestel, seejuures on koerad võimelised töötlema ravimeid inimesega sarnaselt. Uute ravimikatsetuste eesmärgiks on leida ühend, mis ei ole nii mürgine kui praegu kasutusel olevad keemiaravid.

Uusi ühendeid testitakse laboris, kasutades nii inimestelt kui ka koertelt eraldatud osteosarkoomi rakke, seejärel uuritakse aktiivseid ravimikandidaate luuvähi diagnoosiga koertel, mis annab pildi ka võimalikest kõrvaltoimetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles