Allergoloog teeb apteekides müüdavad testid maatasa

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsimüügis müüdav toidutalumatuse test.
Käsimüügis müüdav toidutalumatuse test. Foto: Kuvatõmmis Youtube´i videost

Allergoloog-immunoloog Krista Ressi sõnul ei ole apteekides müüdavad ja populaarsust koguvad toidutalumatuse testid teaduspõhised ning nendega ei ole võimalik saada usaldusväärseid tulemusi.

Tarbija24 terviserubriigi lugejad uurisid, kas apteekides käsimüügis müüdavaid toidutalumatuse teste, mida saab iseseisvalt kasutada, tasub osta ning kui usaldusväärsed võiksid olla selle testi tulemused. Näiteks Südameapteegis müüakse praegu soodushinnaga 80 eurot testi nimega FoodDetective, mis lubab pärast näpust võetud vereproovi 40 minutiga teada anda inimese võimaliku toidutalumatuse kohta.

«Olles tutvunud nende apteegis pakutavate testidega, ei saa ma anda soovitust nende kasutamiseks. Ka rahvusvahelised uuringud ja erialaorganisatsioonid ei ole antud tüüpi uuringute kasulikkust antud haigustegrupi diagnoosimiseks kinnitanud,» tõdes Ida Tallinna Keskhaigla allergoloog-immunoloog Krista Ress. Ta lisas, et kõnealused testid, mida apteegis müüakse, määravad veres leiduvaid IgG tüüpi antikehasid erinevate toiduainete suhtes.

Piltlikult öeldes näitavad need analüüsid Ressi sõnul, kas organism on antud toiduainega kokku puutunud või mitte ehk kui inimene soja elus kordagi söönud ei ole, siis ei tohiks tema vereanalüüs selles suhtes antikehi näidata. Samas, mida sagedamini mingit toiduainet süüa, seda kõrgem võiks olla selle suhtes ka antikehade tase.

«Seega ei ole praeguse aja tõenduspõhise meditsiini seisukohtadele tuginedes võimalik nende testidega toidutalumatust diagnoosida. Selliste testide alusel ei ole kindlasti mõistlik seada toidupiiranguid ei endale ja kindlasti mitte oma lapsele – võivad tekkida lisakaebused puudulikust toitumisest. Pigem tuleks siiski pöörduda arsti poole, kes aitab leida kindlaid seoseid toitudega ning annab ka õiged soovitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles