Koer suudab ninaga avastada eesnäärmevähki

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera terav nina võib aidata eesnäärmevähki tuvastada.
Koera terav nina võib aidata eesnäärmevähki tuvastada. Foto: Heino Käos

Itaalia uurijate väitel saab koeri nii välja treenida, et nad on võimelised avastama uriiniroovide haistmisel eesnäärmevähki peaaegu laitmatu täpsusega.

Uuringu tarvis spetsiaalselt väljatreenitud kaks koera suutsid avastada eesnäärmevähi korral uriini vabanevaid orgaanilise ühendeid 98 protsendilise täpsusega, vahendab ERRi teadusportaal. Seega võib koerte vastavasisuline rakendamine omada tulevikus reaalset kliinilist väljundit, kasutatuna koos tavapäraste diagnostiliste testidega, sh PSA määramise ja biopsiaga.

Milano haiglas töötavad teadlased treenisid ja testisid koeri, kasutades selleks 677 inimese uriiniproove, kellest 320 põdesid erinevas staadiumis eesnäärmevähki. Vastav kasvaja toodab nn lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mis aurustuvad õhku ja moodustavad lõhna, mida on koera kõrgelt tundlik nina võimeline avastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles