Iga teleri ees veedetud tund tõstab südamehaiguste riski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevane tundidepikkune telerivaatamine ohustab südant.
Igapäevane tundidepikkune telerivaatamine ohustab südant. Foto: SCANPIX

Inglismaal tehtud uuring näitab, et tundidepikkune telerivaatamine seab isegi tervete inimeste südame ohtu.

Britid vaatavad telerit keskmiselt neli tundi päevas, mis suurendab südamehaigustesse suremise riski 28 protsendi võrra, vahendab Daily Mail.

Nimelt tõstab iga teleri ees veedetud tund südamehaiguse tõttu suremise riski seitsme protsendi võrra – üks tund päevas tähendab keskmisest seitse protsenti suuremat riski, kaks tundi 14 protsenti suuremat ja nii edasi.

Eesti elanikud vaatasid tänavu mais iga päev keskmiselt kolm tundi ja 42 minutit telerit, mis tähendab, et meiegi suurendame igapäevase telerivaatamisega oma südamehaiguste riski pea 28 protsendi võrra.

Uuringu viis läbi Inglismaa meditsiiniuuringute nõukogu ja see kestis pea kümme aastat. Vaadeldi ligi 13 000 keskealist tervet inimest, kes elasid Inglismaal Norfolkis.

Uuringu perioodil suri neist südamehaigustesse ligi 400 ning asja lähemalt uurides leiti, et sel põhjusel suremise tõenäosus oli tugevalt seotud igapäevaselt teleri ees veedetud tundide arvuga.

Teadlaste hinnangul oleks kaheksa protsenti uuringus esinenud surmajuhtumitest ennetatavad olnud, kui osalejad oleksid Inglismaa keskmise näitaja ehk nelja tunni asemel iga päev vaid tund aega telerit vaadanud.

«Meie kehad pole pikka aega paigal istumiseks loodud ja me peaksime seda endale teadvustama,» hoiatas üks uuringu autoreist Katrien Wijndaele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles